Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-l-valjarna-skeptiska-till-s-samarbete/

Politik

DN/Ipsos: L-väljarna skeptiska till S-samarbete

Jan Björklund (L) får en present av Stefan Löfven (S) under sin sista partiledardebatt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den nya L-ledaren Nyamko Sabuni har lovat att fullfölja januariavtalet – men hennes väljare har en negativ syn på samarbetet. L-anhängarna uppfattar de ingående partierna som splittrade medan de som röstar på S, C och MP ser en större samsyn. Det visar en mätning från DN/Ipsos.

På onsdagskvällen debuterar Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni som talare i Almedalen. Hon har sagt att hon tänker fullfölja januariavtalet mellan L, C, S och MP – men bara om ”Stefan Löfven levererar”.

En tung intern opinion inom partiet ville i vintras säga nej till samarbetet med S och Nyamko Sabuni gav dem då sitt stöd. Skepsisen mot samarbetet syns också i hur L-väljarna ser på fyrpartiuppgörelsen. Enligt DN/Ipsos uppfattar runt 4 av 10 L-väljare att samsynen generellt är liten mellan partierna. 

Läs mer: Så ska Sabuni lyfta Liberalerna

Det kan jämföras med centerpartisterna där bara 2 av 10 ser brister i samsynen. Bland C-väljarna är de som bedömer att partierna står nära varandra fler än de som ser splittring. Hos Liberalernas anhängare är det tvärtom fler som gör en negativ bedömning. Men jämfört DN/Ipsos mätning i februari finns också en tendens mot att andelen L-väljare som ser en stor samsyn ökar.

Av dem som röstade på något av partierna i januarikvartetten är det MP:s väljare som ser mest optimistiskt på möjligheterna att komma överens (drygt 1 av 3). Bland S-väljarna är pessimisterna fler än optimisterna men de gör inte en fullt lika negativ bedömning som L-anhängarna.

DN/Ipsos har den 4–18 juni genomfört digitala intervjuer med 1.130 väljare som var ett kvoturval från slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes var: Hur skulle du beskriva den politiska samsynen mellan C, L MP och S?

Läs mer: Sabuni stänger inte dörren för nytt januariavtal