Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 11:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-m-far-hogsta-stodet-pa-ett-ar/

Politik

DN/Ipsos: M får högsta stödet på ett år

Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Björn Lindahl/TT

Moderaterna får 19 procent i DN/Ipsos septembermätning, den högsta noteringen sedan oktober ifjol. Tappet som skedde i samband med Alliansens sammanbrott är återhämtat. I övrigt ligger opinionen mer eller mindre still.

Regeringsbildningen efter fjolårets val blev en dubbel förlust för Moderaterna: Ulf Kristersson fick inte riksdagens stöd som statsminister och Alliansen bröt samman när Centern och Liberalerna valde januariavtalet istället.

Följden för M blev en nedgång i opinionen till de nivåer där partiet befann sig innan förra partiledaren Anna Kinberg Batra tvingades bort från sin post. Men från ett väljarstöd under 16 procent i april har M stigit till 19 i DN/Ipsos septembermätning.

– Regeringsbildningen och efterspelet har varit besvärligt för Moderaterna att hantera. Alliansens uppbrott har kostat på men nu har partiet lyckats återhämta sig, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Han ser flera orsaker till Moderaternas vändning, som började med partiets EU-valskampanj, med fokus på bland annat brottsbekämpning. En annan orsak är Kristdemokraternas tapp sedan i maj, efter DN:s granskning av hur Lars Adaktusson (KD) frekvent röstat emot kvinnors rätt till abort i EU-parlamentet. Därefter har partiet utnyttjat sitt momentum och tagit fler initiativ, exempelvis rörande försvaret, gängkriminalitet och migration. 

Läs mer: Därför lämnade Moderaterna samtalen om kriminaliteten 

I det årslånga perspektivet är KD ändå en vinnare i relation till valresultatet. I september får KD 7 procent, att jämföra med 6,3 i valet. Till vinnarna hör också Vänsterpartiet som legat över sitt valresultat (8,0) i samtliga DN/Ipsos mätningar i år. Även SD ligger över valresultatet ett år senare (19 procent jämfört med 17,5).

Förloraren sett över ett år är Socialdemokraterna som får 26 procent i september (28,2 i valet). Väljarna har enligt Nicklas Källebring i huvudsak gått till V och MP. Han konstaterar att väljarströmmarna delvis söker sig nya vägar i det nya partipolitiska landskapet.

– De gamla strömmarna inom de traditionella blocken finns kvar men det syns också nya mönster, mest tydligt mellan M, KD och SD. Alla de tre partierna har sina största utflöden till något av de andra två. Väljarna anpassar sig ganska fort till nya samarbetskonstellationer. 

De två krispartierna Liberalerna och Miljöpartiet har skaffat sig lite mer marginal till riksdagsspärren på 4 procent, även om MP tappar något i den här mätningen. Något tydligt lyft har Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni dock ännu inte gett sitt parti.

Centerpartiet har legat stabilt runt 8–9 procent av väljarstödet flera mätningar i rad. 

Läs mer: Ewa Stenberg om samarbetspartiernas första budget