Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

DN/Ipsos: M mindre än SD för första gången

Anna Kinberg Batra (M) och Jimmie Åkesson (SD).
Anna Kinberg Batra (M) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Roger Turesson, Daniel Q Constantini

För första gången någonsin i DN/Ipsos mätningar är Moderaterna mindre än Sverigedemokraterna. På två månader har M tappat 6 procentenheter i väljarstöd.

– Med de här styrkeförhållandena är det helt osannolikt att SD skulle erbjuda ett passivt stöd, säger David Ahlin på Ipsos.

Texten har tillfogats en rättelse.

Moderaterna befinner sig i vad som närmast kan beskrivas som ett fritt fall i opinionen. Anna Kinberg Batras besked i januari om en ny linje i förhållande till Sverigedemokraterna utlöste en väljarflykt som har fortsatt, visar DN/Ipsos marsmätning. Hon sade då bland annat att Moderaterna var beredda att ta makten redan före nästa val med stöd av SD.

Moderaterna landar nu på 17 procent av väljarstödet, att jämföra med 23 i januari. På ett år har partiet tappat 9 procentenheter. Man får gå tillbaka till oktober 2002 för att hitta en lägre notering än den nuvarande. Då var partiet i trasor efter Bo Lundgrens katastrofval. I modern tid överträffas Moderaternas ras bara av Socialdemokraternas störtdykning när Håkan Juholt gick vilse som partiledare.

– Så här stora tapp på så kort tid är mycket ovanligt. Min tolkning är att många inte uppfattar Moderaternas nya besked som trovärdigt, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Marsmätningen innebär också att Moderaterna förlorar den symboliskt laddade positionen som näst största parti. Att M varken är etta eller tvåa har inte hänt sedan 1988, då Bengt Westerberg lyfte dåvarande Folkpartiet till nya höjder.

Det betyder att Moderaterna nu för första gången passeras av Sverigedemokraterna som noteras för ett stöd på 18 procent, endast överträffade av Socialdemokraterna (27).

Den förändrade rangordningen underminerar enligt David Ahlin Moderaternas nya strategi i regeringsfrågan, som går ut på att luta sig mot Sverigedemokraterna men vägra budgetförhandla med dem.

– Om valresultatet skulle ge de här styrkeförhållandena är det helt osannolikt att Sverigedemokraterna skulle erbjuda ett passivt stöd utan att kräva inflytande. Varför skulle riksdagens näst största parti göra det? Se på Vänsterpartiet som fick stöd av 6 procent i valet. De får igenom en hel del av sina politiska krav. Det sannolika är att SD skulle agera på samma sätt men från en mycket starkare position, säger David Ahlin.

En annan effekt av Moderaterna nedgång är att partiets ledarposition inom den borgerliga alliansen försvagas. Centerns positiva trend bekräftas även i marsmätningen och partiet får nu 13 procent. De två mittenpartierna Centern och Liberalerna samlar tillsammans 20 procent av opinionsstödet, alltså klart mer än Moderaterna.

– Det har blivit mycket svårare att förutsäga hur en gemensam allianspolitik kommer att se ut när Moderaternas inflytande minskar så här mycket, säger David Ahlin.

När den borgerliga alliansen skapades var udden riktad mot en enda och tydlig huvudmotståndare, Socialdemokraterna. Blockpolitiken var grunden. Så ser inte det politiska landskapet ut längre, påpekar David Ahlin. Tendenserna i den svenska opinionen pekar snarare mot en utveckling som känns igen till exempel från Nederländerna med alltfler partier där många är jämnstora och ingen kan dominera.

– Då kanske regeringar måste bildas genom koalitioner mellan många fler partier från olika läger. Det handlar inte längre om ett vänsterblock mot ett högerblock utan om en mer fragmentiserad situation, säger David Ahlin.

Det illustreras av att det samlade stödet för Socialdemokraterna och Moderaterna i mars är det lägsta sedan mätningarna startade 1979. I riksdagsvalet samlade de två partierna 54 procent av väljarna, att jämföra med 44 i dag. Samtidigt slåss numera tre partier – SD, M och C – om tätplatserna bakom S.

I övrigt har endast små rörelser skett i opinionen sedan februari. Kristdemokraterna ligger fortsatt klart under riksdagsspärren och Miljöpartiet strax över.

Ipsos har 9-19 mars intervjuat 1618 röstberättigade väljare, dels per telefon med ett slumpartat urval individer, dels digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du rösta på?

Rättelse 2017-03-22 16:55
I en tidigare version av grafiken angavs fel siffra för Kristdemokraterna.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.