Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

DN/Ipsos: Många svenskar vill ändra på Las

Illustrationsbild.
Illustrationsbild. Foto: Jessica Gow / TT

5 av 10 svenskar är för att arbetsgivarna ges större möjligheter att påverka vilka som får behålla jobbet vid uppsägningar. Stödet är nästan lika stort bland SD-väljare som bland de borgerliga. Det visar en mätning från DN/Ipsos. Men svenskarna är samtidigt måna om tryggheten.

VAL 2018

Lagen om anställningsskydd (Las) har varit en grundbult på svensk arbetsmarknad sedan 1970-talet. En fundamental princip är sist-in-först-ut: vid arbetsbrist ska den med kortast anställningstid sägas upp först. Principen ifrågasätts nu när förändringstrycket ökar i näringslivet och rätt kompetens blir en allt viktigare faktor för företagen.

Valet i september kan leda till förändringar i regelverket. Som DN:s enkät med riksdagspartierna visar finns det en klar majoritet, bestående av alliansen plus Sverigedemokraterna, för att låta arbetsgivarna undanta fler från turordningsreglerna.  En eventuell borgerlig regering kan efter valet komma att utnyttja detta.

En mätning från DN/Ipsos visar att det finns stöd i väljarkåren för en förändring av turordningsreglerna. Där är ungefär 5 av 10 positiva till att arbetsgivarna får större inflytande över vem som ska behålla jobbet vid arbetsbrist. Cirka 3 av 10 är emot.

Stödet för ändrade turordningsregler är som väntat störst bland borgerliga väljare och allra störst bland moderater (7 av 10). Åsikterna bland Sverigedemokraternas väljare ligger nära de borgerligas. Men även bland socialdemokrater finns en betydande minoritet (3 av 10) som är öppna för en förändring. 

Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos.

– Det här är ändå en tydlig höger-vänster-fråga. Som en generell temperaturmätare visar mätningen att det finns en opinion för att ge arbetsgivarna större möjligheter men man kan inte tolka resultatet som ett stöd för exakt de förändringar som har föreslagits, säger han. 

Mätningen visar också på skillnader mellan olika grupper. Bland privatanställda och småföretagare är flertalet för medan det väger jämnt bland offentliganställda. Tjänstemän är mer positiva än LO-anslutna.

– Ju längre utbildning man har desto vanligare är det att man är för en förändring. Det kan hänga ihop med att man upplever sig ha en starkare ställning på arbetsmarknaden, säger Nicklas Källebring.

Han påpekar också att den ekonomiska konjunkturen kan ha betydelse.

– Bland svenskfödda är arbetslösheten väldigt låg i dag. I det läget ser man det kanske inte som ett lika stort ingrepp att ändra reglerna. I ett svagare konjunkturläge med många uppsägningar kan opinionen se annorlunda ut.

Bilden av opinionen när det gäller Las är komplex. SOM-institutet vid Göteborgs universitet undersökte 2015 hur viktig anställningstryggheten var för svenskarna. Då ansåg en massiv majoritet på 94 procent att den var mycket eller ganska viktig.

Sociologen Patrik Vulkan vid Göteborgs universitet har också studerat hur folk ser på Las. Han bekräftar att opinionen är kluven: det finns stöd både för att ge arbetsgivaren större frihet och för att värna anställningstryggheten. Han bekräftar också det som syns i DN/Ipsos mätning: att olika grupper ser olika på saken. 

– De som har en mer trygg position, som inte oroar sig för att de inte ska kunna få ett nytt jobb, de är mer positiva till sådana här förändringar i Las, säger Patrik Vulkan och nämner tjänstemän och höginkomsttagare.

Läs mer: M-besked om alliansen vinner: Las kommer reformeras 

Patrik Vulkans forskning visar samtidigt att en stor andel av dem med osäkra anställningar tenderar att försvara nuvarande regler eller vill skärpa dem. Han anser att man bör göra skillnad på anställningstrygghet och sysselsättningstrygghet. Det ena handlar om tryggheten i att få behålla sitt nuvarande jobb. Det andra om trygghet i förvissningen att man kan få ett nytt jobb på samma nivå.

– Jag tror att debatten skulle gynnas väldigt mycket av att göra den åtskillnaden. Det blir lätt att man slänger sig med trygghet som ett allmänt begrepp. 

Jessica Polfjärd.
Jessica Polfjärd. Foto: Claudio Bresciani/TT

Något gemensamt förslag från den nuvarande oppositionen om hur Las ska förändras finns inte. Till skillnad från övriga allianspartier och SD har Moderaterna inte preciserat hur stora avsteg man vill göra från nuvarande turordningsregler.

M hoppas på en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter.

– Även om vi går fram med lagstiftning vill vi utforma förslaget i samråd med parterna,  dels hur kompetens kan väga tyngre, dels hur möjligheterna till omställning kan förbättras, säger Jessica Polfjärd (M), vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Socialdemokraterna anser att kompetens redan vägs in genom att man måste ha rätt kvalifikationer för de arbetsuppgifter som finns kvar vid en neddragning för att få behålla jobbet. 

– Nu har det snarare tippat åt andra hållet så att arbetstagare får svagare skydd, säger Patrik Björck (S), ledamot i riksdagen arbetsmarknadsutskott.

Fakta.Las

I Las anges bland annat vad som är saklig grund för uppsägning. Dit räknas arbetsbrist utifrån de ekonomiska bedömningar som arbetsgivaren gör.

 

Uppsägning ska ske enligt turordningsreglerna i Las, annars kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig. Turordningen avgörs av anställningstiden enligt principen sist-in-först–ut, förutsatt att den anställde har rätt kvalifikationer för kvarvarande arbetsuppgifter.

 

En arbetsgivare med högst 10 anställda får undanta högst 2 personer från turordningen om de anses särskilt viktiga. Fack och arbetsgivare kan förhandla fram ytterligare undantag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.