Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

DN/Ipsos: Miljöpartiet den stora vinnaren

Miljöpartiet gjorde nyligen klart att de vill bilda regering med Socialdemokraterna efter valet nästa år. Samtidigt nobbades Vänsterpartiets inviter. DN/Ipsos majmätning visar att en S-MP-regering ter sig som ett allt mer realistiskt alternativ.

Dagarna före Miljöpartiets kongress i Västerås sista helgen i maj bringades en hel del klarhet i hur de rödgröna oppositionspartierna tänker formera sig inför nästa val. I en intervju i DN gjorde språkröret Åsa Romson klart att Miljöpartiet vill bilda rege­ring med något av de två stora partierna, men att Moderaterna just nu inte är ett alternativ.

– Allianspartierna säger att de ska fortsätta med alliansprojektet och politiskt är det ett projekt som vi inte tror på. Det gör att vi får mer gemensamt med dem som liksom vi inte tror på ­alliansprojektet och i dagsläget är det Social­demokraterna, sade Åsa Romson.

Samtidigt nobbades nya inviter från Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Även inom Socialdemokraterna är ett S-MP-samarbete huvudstrategin även om partiledningen ännu inte tagit ställning offentligt i frågan.

Ipsos majmätning visar att tankarna på ett sådant regerings­alternativ ter sig allt mer realistiska. Social­demokraterna och Miljöpartiet är för andra gången i år större än samtliga fyra allianspartier.

Räknas Centerpartiet, som inte klarar riksdagsspärren, bort är ledningen för S-MP 3,5 procent­enheter.

Den stora vinnaren i majmätningen är just Miljöpartiet som gör en statistiskt säkerställd ökning till 10,3 procent. Noteringen är Miljöpartiets bästa sedan januari 2012 då partiet gynnades av krisen i Socialdemokraterna.

– Miljöpartiet har synts i de frågor som dominerat samhällsdebatten, som skolfrågan och jobbfrågan, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Miljöpartiets kongress hölls mitt under mätperioden. Före kongressen tog Ipsos fram preliminära tabeller och redan då kunde man se att Miljöpartiet ökade.

Att partiledningen åkte på flera uppmärksammade nederlag under kongressdagarna i Västerås skrämde inte bort väljarna.

–  Kongressen verkar inte ha påverkat negativt. Miljöpartiet har synts mycket i samband med kongressen, vilket kan förklara en del av den här ökningen och partiet kan ha fått en extra skjuts tack vare tydligheten i vissa frågor, säger Johanna Laurin Gulled.

Den stora förloraren i majmätningen är Centerpartiet. Det är tangering av partiets sämsta siffra någonsin. Majsiffran är statistiskt säkerställd.

Även i oktober 2000, under Lennart Daléus sista månader som Centerledare, hade partiet ett stöd på 3,2 procent.

Under 2013 har Centerpartiet varit över fyraprocentsspärren i endast en av Ipsos mätningar.

– Minskningen är en del av en lång nedåtgående trend. Partiet har legat kring fyraprocentsspärren under en lång period, säger Johanna Laurin Gulled.

Precis som inom Socialdemokraterna återfinns många av Centerns kärnväljare bland de äldre. Det är i den gruppen partiet nu ser ut att tappa.

– Det verkar vara i den äldsta åldersgruppen som det går något sämre, säger Johanna Laurin Gulled.

De två stora partierna Social­demokraterna och Moderaterna backar inom felmarginalen. Moderaterna ligger på ungefär samma nivå som 2009, året före det senaste valet.

– Nu saknar Moderaterna ett antal faktorer som underlättade för dem då. Våren 2009 gynnades Moderaterna av den globala finanskrisen och Mona Sahlins problem med det rödgröna samarbetet.

– Plus att Löfven är en starkare motståndare till statsministerposten. Så läget är svårare för Moderaterna och regeringspartierna nu om man jämför med samma mätning förra mandatperioden, säger Johanna Laurin Gulled.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.