Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-partiernas-hallning-till-sd-speglas-hos-valjarna/

Politik

DN/Ipsos: Partiernas hållning till SD speglas hos väljarna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Lars Lindqvist

De borgerliga partiernas olika vägval i regeringsfrågan speglar hur deras väljare ser på Sverigedemokraterna, enligt DN/Ipsos. Fyra av tio moderater kan tänka sig samarbete med SD, jämfört med bara en av tjugo bland C-väljarna.

– Det finns en opinion för januariavtalet, säger Nicklas Källebring på Ipsos.

Hans Rosén
Rätta artikel

Sprickan inom borgerligheten blev synlig redan den 19 januari 2017. Då öppnade dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra för att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna. Strategin har sedan dess dömts ut under två års tid av Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund.

Ulf Kristersson (M) försökte i höstas ändå bilda en regering som behövde SD:s stöd. Den 18 januari nådde den internborgerliga konflikten sin slutpunkt, när C och L istället röstade i riksdagen så att Stefan Löfven (S) återigen kunde bli Sveriges statsminister.

Konsekvensen är att den borgerliga Alliansen har fallit samman som regeringsalternativ. Ett högt politiskt pris för alla inblandade, men också ett agerande som partierna i varierande grad hade stöd för hos sina respektive väljarkårer. Det visar DN/Ipsos januarimätning.

Skillnaden syns tydligt i frågan om hur man ser på att partierna förhandlar och sluter överenskommelser med SD. Bland moderata väljare är nästan fyra av tio (38 procent) positiva till samverkan med SD, något fler än de som är negativa. Inom Kristdemokraternas väljarkår väger det jämnt, med ungefär en tredjedel som säger ja till SD-samarbete och lika många emot.

Det står i skarp kontrast till C-väljarna, där endast en av tjugo (5 procent) är öppna för samverkan med SD. Det är bara miljöpartister som är ännu mer negativa till SD enligt undersökningen. Liberalernas väljare är mer splittrade än centerpartisterna men samtidigt betydligt mer avståndstagande än moderater och kristdemokrater gentemot SD. Även S-väljarna är markant emot SD-samverkan (drygt sju av tio).

Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos.

– Det partierna har gjort är i linje med deras väljares åsikter. Det finns en opinion för en mittenöverenskommelse, säger han.

Det styrks också av svaren på frågan om hur man ser på Vänsterpartiet. En klar majoritet (sex av tio) bland L-väljarna är emot förhandlingar och överenskommelser med V. Centerpartisterna är inte fullt lika negativa men även här är det stora flertalet, cirka hälften, emot V-samverkan. De som röstade på S och MP är betydligt mer vänligt inställda till V men C och L hade alltså tydligt stöd bland sina väljare för att Jonas Sjöstedt skulle hållas utanför uppgörelsen.

Läs mer: S knapp vinnare på turbulensen i regeringsfrågan 

DN/Ipsos mätningar under hösten visade dessutom att det bland C- och L-väljare fanns en klar majoritet som kunde acceptera S som ett regeringsparti, medan den uppfattningen var i tydlig minoritet bland dem som röstade på M och KD. 

DN/Ipsos har också frågat om väljarna har ångrat hur de lades sin röst i höstens val.

– Här är det tydligt att både Liberalerna och Centern har förlorat en del väljare. Samtidigt har man vunnit en del så nettoeffekterna är inte så stora för något parti under hösten, säger Nicklas Källebring.

Bland L- och C-väljarna är det 16 respektive 15 procent som ångrar sitt val. På tredje plats kommer M med 10 procent missnöjda. Övriga partier har mycket få ångerfulla väljare, enligt januarimätningen.