Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-sa-tror-svenskarna-om-brexit/

Politik

DN/Ipsos: Så tror svenskarna om Brexit

Det är snart tre år sedan britterna i en folkomröstning bestämde att landet skulle lämna EU. Foto: Frank Augstein/AP

En majoritet av svenskarna bedömer att Brexit kommer att få negativa effekter för både Sverige och EU. Det visar en mätning från DN/Ipsos. Försvårad handel pekas ut som det största problemet och det är de högutbildade som är mest bekymrade.

Rätta artikel

Det är snart tre år sedan britterna i en folkomröstning bestämde att landet skulle lämna EU. Fortfarande är det oklart hur och när detta förverkligas. Tidsgränser har redan passerats. Nu har EU satt en ny: den 31 oktober i år. Premiärminister Theresa May kämpar vidare för att vinna stöd för sina förslag i det brittiska parlamentet.

Brexit kommer att vara dåligt både för Sverige och EU, anser svenska väljare. Drygt hälften (54 procent) förutspår negativa effekter för Sverige. Något fler (61) tror att EU kommer att lida men av att britterna lämnar. En försvinnande liten andel ser några positiva effekter (4 procent för EU och 2 för Sverige).

 

Hur många som ser problem i kölvattnet av Brexit varierar mellan olika befolkningsgrupper, påpekar Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos. 

– Det är väldigt tydligt att högutbildade oftare uppger att Brexit får negativa konsekvenser, säger han.

Drygt 6 av 10 med högre utbildning tror att britternas utträde är dåligt för Sverige, medan motsvarande andel är knappt 5 av 10 bland de som endast har gått grundskolan. Skillnaden syns även om man tittar på facktillhörighet. Bland akademikerfacket Sacos medlemmar är det 61 procent som är bekymrade för Sveriges räkning och 68 procent för EU:s. Bland LO-medlemmarna är runt hälften pessimistiska.

Läs mer: Stödet ökar för svenska EU-medlemskapet 

Klart flest, nästan hälften, pekar ut svårigheter att bedriva handel med Storbritannien som den mest problematiska följden av Brexit. Handelshinder pekas ut av 30 procent, 11 procent anger negativa effekter på export och import medan 5 procent pekar på tullar. 

En betydligt mindre del (4 procent) bekymrar sig för begränsade möjligheter att bo, studera och arbeta i Storbritannien. Möjligen beror det på att frågan inte gällde hur man själv påverkas av Brexit, påpekar Nicklas Källebring.

Vissa skillnader syns också beroende på partisympatier.

– Sverigedemokraternas väljare sticker ut och i viss mån Vänsterpartiets, säger Nicklas Källebring.

Det är de två mest EU-skeptiska riksdagspartierna, även om bägge har lagt utträdeskraven på is inför EU-valet i maj. Av SD-väljarna är det runt var tredje som ser problem för Sverige. Bland V-väljare är det knappt hälften. I andra änden av listan finns Centerns och Liberalernas väljare där runt 7 av 10 är bekymrade för Sverige och nästan 8 av 10 för EU.

Till bilden hör att den svenska opinionen är mer EU-vänlig än någonsin. I november i fjol svarade 56,8 procent att de var för Sveriges EU-medlemskap när SCB frågade. Det är den högsta noteringen i den 23 år långa mätserien. Även SOM-institutet noterar i sin senaste mätning en historiskt hög siffra till stöd för det svenska medlemskapet (59 procent).