Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-valet-blir-en-rysare-for-liberalerna/

Politik

DN/Ipsos: Valet blir en rysare för Liberalerna

Liberalernas toppkandidat i EU-parlamentsvalet Karin Karlsbro. Foto: Anette Nantell

KD har 12,5 procent av väljarstödet inför EU-valet på söndag, enligt en mätning från DN/Ipsos. Det är mer än en fördubbling jämfört med valresultatet 2014. För Liberalerna blir valet en rysare som kan sluta med att Sveriges mest EU-vänliga parti blir helt utan mandat.

EU-valet 2019

2019 års EU-val genomförs i ett helt annat politiskt landskap än det som gällde förra gången för fem år sedan. Den borgerliga Alliansen har spruckit, Sverigedemokraternas väljarstöd har fortsatt växa och spänningarna har ökat mellan konservativa och liberaler. Miljöpartiet har prövats hårt av åren i regeringsställning.

På europeisk nivå har bland annat flyktingkrisen och Brexit skapat svåra spänningar inom unionen.

Det ser ut att ge avtryck i valet till Europaparlamentet som avgörs på söndag den 26 maj. I DN/Ipsos mätning finns två stora vinnare och tre stora förlorare.

Kristdemokraternas starka trend, som startade under förra årets valrörelse, ser ut att hålla i sig. 12,5 procent är långt bättre än något resultat som KD har presterat tidigare i ett EU-val. Förra gången blev det 5,9. I fjolårets riksdagsval blev det 6,3.

DN/Ipsos mätning avslutades på torsdagsmorgonen och ungefär hälften av intervjuerna har gjorts sedan i måndags. Det har varit en händelserik vecka. Rapporteringen har varit massiv om dels SD-kandidaten Peter Lundgrens tafsande, dels hur KD:s förre EU-parlamentariker Lars Adaktusson har röstat i abortfrågan. 

Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring påpekar att enskilda händelser kan få större effekt i val som EU-valet där valdeltagandet är lågt.

– Jag är ändå inte säker på att historien om Adaktusson får något större genomslag. Även om han är en framträdande kristdemokrat så är han inte skälet till partiets uppgång. När det gäller SD så vet vi att de åtminstone tidigare har tenderat att gå ganska helskinnade ur skandaler, säger Nicklas Källebring.

Sverigedemokraterna är den andra stora vinnaren jämfört med valet 2014, med en uppgång på 7,2 procentenheter från 9,7 till 16,9. Det är dock en nivå som partiet har legat på länge i opinionen och enligt Nicklas Källebring knappast en effekt av EU-valrörelsen.

Liberalerna har som vanligt gått till val som Sveriges mest EU-vänliga parti men ser ut att få dåligt gensvar på det. Faktum är att partiet riskerar att förlora bägge de mandat som man har i dag. Med 4,5 procent av väljarstödet ligger man snubblande nära spärren, att jämföra med 9,9 i 2014 års val. 

Partiets valkampanj har överskuggats av striden om den petade toppkandidaten Cecilia Wikström och det stundande partiledarvalet när Jan Björklund avgår i sommar. Nicklas Källebring ser ytterligare skäl till Liberalernas svårigheter.

– Eftersom Liberalerna har brutit med de forna allianspartierna M och KD så finns det mindre möjligheter att locka brinnande EU-vänner från de partierna.

En annan förlorare i förhållande till valresultatet för fem år sedan (15,4 procent) är Miljöpartiet. Samtidigt är stödet i DN/Ipsos EU-mätning på 9,9 procent dubbelt så stort som i fjolårets riksdagsval. Ett skäl till att man lockar fler röster här kan vara att väljarna enligt DN/Ipsos mätningar ser MP:s hjärtefrågor klimat och miljö som den allra viktigaste uppgiften för EU.

Moderaterna ligger i mätningen precis i nivå med 2014 års valresultat. Det är ett nederlag i jämförelse med riksdagsvalet i fjol och även sett till att det förra EU-valet sågs som ett stort fiasko. Samtidigt rasade partiet från en högre nivå i opinionen förra gången. Mest bittert för moderater i DN/Ipsos mätning är kanske att man får se sig passerade av SD.

Socialdemokraterna är partiet med i särklass högst stöd. 23,9 procent är en bra bit under riksdagsvalet 2018 men man håller i stort sett ställningarna i förhållande till förra EU-valet. Det är också en position i väljarkåren som många socialdemokratiska partier runtom i Europa kan vara avundsjuka på.

Den största förloraren av alla ser ut att bli Feministiskt initiativ. Med 0,9 procent av väljarna i DN/Ipsos ska det till något högst anmärkningsvärt för att partiets tid i Europaparlamentet inte ska ta slut på söndag.