Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

DN:s Eva Stenberg: Förvånande utspel av Hägglund om förskolan

Något att förvånas över i de utspel som KD-ledaren Göran Hägglund gjorde i Almedalen på söndagen, under en pressträff, är partiets nya linje i frågan om storleken på barngrupperna i förskolan, menar DN:s politiska kommentator Eva Stenberg i denna analys.

Har Göran Hägglund tagit med sig något valfläsk när han åkte till Almedalen?

– Ja, han har med sig en del av önskelistan inför höstens budgetproposition. På den står skattesänkningar för 16 miljarder kronor. Det handlar om ett femte jobbskatteavdrag, att höja gränsen för när löntagarna ska börja betala statlig skatt och att sänka pensionärernas skatt. KD-ledaren förekom Moderaterna och finansminister Anders Borg med att tala om ett jobbskatteavdrag från och med nästa år, valåret 2014.

Vad var mest överraskande i det som KD-ledaren berättade på pressträffen?

– Det var att Kristdemokraterna nu börjat kräva mindre barngrupper i förskolan. Det är ett krav som vi tidigare hört S, MP och V tala om. Och KD har inte rykte om sig att vara dagisvänner. Samtidigt vill partiet finansiera en del av kostnaden för reformen genom att höja maxtaxan. Det medför att marginaleffekten för att börja arbeta och ha barnet på dagis ökar något.

Varför kräver Göran Hägglund en utredning om Natomedlemskap?

– Det är en bra fråga. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet är emot ett svenskt Natomedlemskap, ändå driver båda partierna nu kravet på utredning hårt. På pressträffen jämförde Göran Hägglund situationen i dag med läget när ett svenskt medlemskap i EU och i valutaunionen EMU utreddes. Moderaterna, som till skillnad från KD är för ett medlemskap i Nato, förespråkar inte någon statlig utredning.

– Förklaringen till att KD driver försvarsfrågan så hårt är att de försöker vinna över moderata väljare, som är kritiska till regeringens försvarspolitik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.