Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

DN:s Maria Crofts: Ett rejält bakslag för regeringen

Fyra frågor till DN:s politiska kommentator Maria Crofts efter att förhandlingarna om regeringens ”jobbpakt” brutit samman.

Vad betyder sammanbrottet i förhandlingarna?

– Att det inte ser ut att bli några yrkesintroduktionsjobb för unga och att regeringen går miste om ett trumfkort i valrörelsen.

Varför kom de inte överens?

– Enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är det arbetsgivarna som inte vill vara med och kräver att LO går med på förändringar i arbetsrätten. Men jobbpakten hade varit en fjäder i hatten för regeringen i valrörelsen och det går inte att utesluta att Thorwaldsson känner en viss lättnad över att slippa hjälpa alliansen. Även om han gärna sett att fler unga fått jobb.

Vad betyder det här för regeringen?

– Det är ett rejält bakslag. Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att jobbpakten skulle ge 30.000 jobb och de skulle verkligen behövas med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten. Regeringen, och då framför allt Moderaterna, hade gärna velat visa att de kan komma överens med LO-facken.

Är sista ordet sagt?

– Det ser så ut men man vet aldrig när det gäller förhandlingar. Rätt vad det är kan det bli en ny öppning men det är svårt att se vad som skulle kunna få igång förhandlingarna igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.