Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

DN.se:s retorikexpert: Fina ord räddar inte Centerpartiet

Fredrik Söderquist, studierektor i retorik.
Fredrik Söderquist, studierektor i retorik.

Fredrik Söderquist, studierektor i retorik vid Södertörns högskola, har DN.se:s uppdrag att ur retorisk synvinkel kommentera partiledarnas Almedalental. Här ger han sin syn på fredagens tal av Centerpartiets ledare Annie Lööf:

Helhetsintryck

Till skillnad från Björklund är Lööf en lagspelare, som inte går emot sina allianskolleger. Förutom kritiken mot Löfven ägnar hon Almedalstalet åt självkritik och propagerar för en nystart – ”Alliansen 2.0” – för att möta de politiska utmaningarna. Dessvärre består hennes lösningar mest av långa, entusiastiska upprepningar av fina ord, som ingen politisk motståndare kan vara emot. Vem är inte för ”rätt till ett liv med respekt för din och min okränkbara frihet” och vem vill inte ha ”idérika, drivande och ansvarstagande samarbetspartners”?

Bäst

Lööf försöker inte dölja de politiska problemen utan tar initiativ till en välbehövlig nytändning för Alliansen. Det känns både ärligt och välbehövligt.

Sämst

Lööf spänner över för många områden, och staplar de fina orden på hög, men var är substansen? ”Vi ska vara smalare, men vassare”, brukade Maud Olofsson säga.

Tips till Annie Lööf

Välj bland de fina orden och fyll dem med ett innehåll. Annars inbjuder du till floskelbingo.

Samlat omdöme

Upprepningar, självklarheter och fina ord räddar inte Centerpartiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.