Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ebba Busch Thor: Civilsamhällets spion

Redan som tonåring fick hon smak för makt. På lördag blir Ebba Busch Thor ny partiledare för Kristdemokraterna. En stor utmaning väntar 28-åringen: Att ena partiet och hålla det på rätt sida fyraprocentsspärren.

När Ebba Busch Thor gick i åttan fick hon en handläggare på Skolinspektionen sparkad. ­Trodde hon i alla fall.

Ebba Busch Thor ser överraskad ut när jag för det på tal.

Det händer inte så ofta.

– Jag gjorde en Lördagsintervju i Ekot i Sveriges Radio väldigt tidigt i partiledarprocessen. Min medarbetare Sarah förberedde mig genom att ställa frågor utifrån saker som jag skrivit eller sagt …

Aktivismen för Livets ords kristna skola i Uppsala under högstadiet, som jag nu frågat om, fanns inte med i det underlaget.

– Men jo, jag minns det mycket, mycket väl, ­säger Ebba Busch Thor. Jag var 14. Jag gick i åttan. Skolverket hade släppt en rapport där den stora nyheten, tror jag, var att Livets ords kristna skola tog ut en skolavgift för eleverna, i strikt motsats till reglerna. Jag blev väldigt förvånad eftersom vi ju aldrig betalat i vår familj.

– Så jag började nysta i det där. Stämde träff med rektorn. Begärde ut rapporten. Träffade rektorn igen och ställde följdfrågor. Jag försökte boka ett möte med Skolverket men de ville inte ta emot mig. Det slutade med att jag och två elever från nian åkte dit och satte oss i receptionen.

Ebba Busch Thor redogjorde för konfrontationen i tidningen Kristdemokraten i maj 2007, i samband med att hon valdes in i ungdomsförbundets styrelse och korades till årets KDU:are.

Hon berättade då att handläggaren på Skolverket försvunnit efter att hon synat rapporten: ”Rapportören avgick någon dag senare och det var tydligt att hon inte hade ordentligt underlag.” Reportern på Kristdemokraten sammanfattar: ”Händelsen lärde Ebba att yttrandefriheten är ett oerhört kraftfullt instrument.”

I dag, i ett konferensrum på nionde våningen i riksdagen, ser Ebba Busch Thor aning förlägen ut.

– Det var det jag tyckte om att tro då i alla fall. Jag tror att jag sökte Skolverket på nytt med anledning av någonting och då fick beskedet att handläggaren hade lämnat. Det var baserat på det. Jag har inte faktagranskat det.

Hon var 14 år och trodde att hon hade avsatt en person.

Hur kändes det att få den första kontakten med makt?
– Nä … men det kändes … bra. Det gav mer­smak. Att det var möjligt att verka för att sanningen skulle fram för något som jag tyckte om. Jag hittade nyckeln till att kunna påverka. Det triggade mig.

– Jag minns framför allt handläggarens förvåning när hon sade: ”Menar du på allvar att du läst rapporten?” Jag ställde frågor av typen: ”­Tycker du det är rimligt att komma till den slutsats som du gör på sidan 64?” Hon hade säkert skrivit ­massor av rapporter och kunde väl inte komma ihåg enskilda formuleringar.

Foto: Magnus Hallgren

Ebba Busch Thor ler.

– Det var första gången jag insåg att jag ­kunde hamna i inflytandeställning trots att jag var ung – om jag bara är tillräckligt påläst och enträgen.

Fick det några konsekvenser?
– Jag tror att det var efter det som jag bestämde mig för att göra praktik en vecka i riksdagen.

Det var hos Mikael Oscarsson, Livets ord-­kollega från Uppsala och omstridd grundare till antiabortnätverket ”Ja till livet”.

Skolverkets kritik av Livets ords kristna skola i Uppsala i början av 2000-talet började med en anmälan från den tidigare biologiläraren Per Kornhall, Livets ord-medlem mellan 1984 och 2001.

Kornhall hävdade bland annat att obehöriga biologilärare på skolan ”jämställer evolutions­läran med skapelsetron”.

I januari 2002, när Per Kornhall inkom med ännu en anmälan, skrev 15 Uppsalaprofessorer på DN Debatt att ”Skolverket förefaller acceptera att bibliska berättelser presenteras som vetenskapliga förklaringar”.

Livets ords kristna skola svarade med att ta bort en bok ur undervisningen. En vetenskapsman som avbildas i boken framställer apan som människans stamfader. I en bildtext avfärdas mannen som ”dåre”.

I dag säger Ebba Busch Thor att hennes aktivism för tolv år sedan gällde Skolverkets granskning av påstådda skolavgifter.

I juni 2002 fick Livets ords kristna skola godkänt av Skolverket efter flera månaders inspektioner och löften från skolan om att ge mer utrymme för kritiskt tänkande och jämställdhet i undervisningen. Ebba Busch Thor låter sig intervjuas i Upsala Nya Tidning. Hon passar på att ge Skolverket en sista känga.

– Jag känner mig kränkt när det påstås att vi inte behandlar alla människor lika. Det är inte sant, säger hon till tidningen.

Familjen Busch hade först engagerat sig i Livets ord i mitten av 1990-talet, när dåvarande ledaren Ulf Ekman lanserade sin en egen tv-kanal med bas i Uppsala. Både hennes mamma och pappa hade erfarenhet av tv-produktion. Mamman som hallåa, pappan som kameraman.

Ebbas mamma Helena kommer från en frikyrklig familj i Västergötland. Pappa Truls är norrman. Paret träffades i Pasadena i Kalifornien där Truls bland annat jobbade som frilansfotograf och Helena pluggade internationella relationer. Tanken var att Ebba skulle födas i USA, en profylaxkurs var påbörjad, men insikten om att förlossningen skulle kosta 4 000 dollar fick paret att återvända till Sverige, där man alltså via Ulf Ekmans tv-satsning blev en del av Livets ord.

– Inte alla i Livets ords kristna skola hade troende föräldrar, men mina var det, säger Ebba Busch Thor. När de flyttade tillbaka till Sverige hade staten släppt tv-nätet fritt. Min mamma var hallåa tillsammans med Peppe Eng i ett tidigt projekt på den privata tv-marknaden. Sedan kånkade det. I USA hade mina föräldrar fått en lite bredare syn på hur tro kunde ta sig uttryck. De sökte sig till tv-produktionsarbetet och fick genom det kontakt med Livets ord, även om de aldrig arbetade med kanalen i samma utsträckning som det från början var tänkt.

Foto: Magnus Hallgren

Per Kornhall, den avhoppade biologiläraren som har skrivit boken ”Livets ord. Kontroll och manipulation i Jesu namn”, har vaga minnen av pappan Truls Busch-Christensen.

– Ulf Ekmans tv-kanal var inspirerad av amerikanska tv-evangelister. Syftet var förstås att få fatt i nya medlemmar och hennes pappa hade kunskaper som ledningen ville åt, säger Kornhall.

Ebba Busch Thor lämnade Livets ord inför gymnasiet, föräldrarna några år efter henne. Hon nämner politiska skäl men vill inte specificera vilka hon slutade tro på.

– Min tro är viktig för mig på så vis att jag finner styrka i bönen. Det har påverkat min känsla av att vi har ett ansvar också för våra medmänniskor. Men i Livets ord var det ganska mycket politik som jag inte kände mig hemma i. Det var inte längre min hemförsamling, säger hon.

Per Kornhall säger att också Livets ords kristna skola var en politisk miljö. I sin bok redovisar han utgången i ett skolval i Uppsala på 1990-talet där 87 procent av gymnasisterna röstar på Krist­demokraterna och 7,3 procent på Moderaterna.

– Det som var kristallklart och explicit i Livets ord var att all form av socialism var av ondo. Ulf Ekman hävdade att socialism inte var en ideologi utan en andemakt, en demon. Att kalla sig socialdemokrat som elev var samma sak som att säga att man stod under djävulens inflytande, säger Kornhall.

– Lärare, kuratorer, ja alla vuxna närvarande i skolan hade en mycket speciell människosyn: Man fick lära sig att betrakta sig som avskild och utvald. Man sade till eleverna att de var utsända av Gud för att förändra samhället.

Inför gymnasiet sökte sig Ebba Busch Thor till anrika Katedralskolan i Uppsala. Hon kom in på IB, ett universitetsförberedande program med undervisning på engelska. Enligt Sven Jonsson, programrektor, excellerade Ebba Busch Thor i ämnet ”theory of knowledge”, kunskapsteori. Engelskläraren Gail Anderson minns henne som social, ”ingen plugghäst”, men ovanligt begåvad i muntlig presentation. Hon kunde tala utan anteckningar.

Den nya akademiska miljön utlöste en kris.

– Jag hade väldigt bra betyg från grundskolan, och det började väldigt bra på IB-programmet också. Sedan gick jag igenom en tuffare personlig händelse sista året där fokus blev att över huvud taget klara studierna. Jag tvingades ifrågasätta mig själv: Vem är jag om jag inte har MVG i alla ämnen?

En onsdag i mars 2015 gör Ebba Busch Thor ett återbesök i Katedralskolan. Det är alumnidag och kända tidigare elever föräras inramade porträtt i skolkorridoren på första plan. Busch Thor ­hänger bredvid bland andra professor Hans Rosling, folkpartisten Erik Ullenhag och finansminister Magdalena ­Andersson.

Efter en ceremoni med körsång och panelsamtal pratar vi på en träbänk utanför Dag Hammarskjölds aula.

Det var känslomässigt, säger hon, att äntra ­aulan på nytt.

– Jag inser att jag nog har präglats väldigt ­mycket av den här skolan. Jag har ett väldigt starkt ­minne av öppningsceremonin första läsåret, när vi ropades upp enskilt en efter en i en fullsatt aula, hur Katta-andan förmedlades: att det var högt i tak, okej att vilja mycket, välja sin egen väg.

– Men det var heller ingen dans på rosor. Jag gick in i en mindre depression. Det var mycket tack vare mina vänner och engagerade lärare som jag klarade av att ta studenten. Jag hade stor nytta av det vår rektor Sven sade: Våga blotta dina svagheter – och be om hjälp.

Hon vill inte berätta vad som utlöste depressionen. ”Lite saker som hände privat”, säger hon.

– Jag pluggade också IB – det jobbigaste var att 70 procent av betygen avgjordes på slutprov, som en gammaldags studentexamen.

– Därför var det dåligt att inte vara på sin höjd känslomässigt och fysiskt. Jag hade ett gäng med tre vänner, vi gick under namnet Chiquitas, som bidrog till att jag orkade slutföra gymnasiet. Varje fredag började med håltimme, vi åt frukost tillsammans på Konditori Fågelsången och satt i någon av våra föräldrars bilar och sjöng diverse sånger utanför slottet med utsikt över Botaniska trädgården, sockerhöga på wienerbröd och kaffe. Vi har fortfarande kontakt på (mobiltjänsten) Whatsapp – en vänskap som hjälper mig genom tuffa perioder, partiledarprocessen till exempel.

Under högstadiet hade mamma Helena, som jobbat skift i incheckningsdisken på Arlanda, sjukskrivits för utbrändhet. När hon ville åter­vända till arbetslivet i 40-årsåldern hade Försäkringskassan föreslagit sjukpension. Under gymnasiet hade mormor Gunhild i Hjo i Västergötland – Ebba och hon stod varandra nära – hamnat i strid med hemtjänsten. Äldre­omsorgens representant hade krävt omfattande förändringar i villan som morfar Åke byggt för egen hand: ­ritat blyerts­streck för ett handtag, krävt att tras­mattorna skulle väck.

Tre generationer Busch gör nu uppror mot systemet på varsitt håll. Mamma börjar plugga juridik. Hon läser sin sista termin samtidigt som Ebba läser sin första på freds- och konfliktvetenskap, de delar bord på Dag Hammarskjöld-biblioteket. Mormor säger upp kontakten med hemtjänsten efter deras första och enda besök och klarar vardagen tack vare församlingsmedlemmar, grannar och Röda korset.

– Därav har det här med självbestämmande triggats väldigt djupt i mig, säger Ebba Busch Thor. Det måste finnas flexibilitet inom den gemensamt finansierade välfärden. Min mamma möttes av ett system som inte såg att hon hade förmågan att klara fem års juridikstudier. Jag vill inte ens tänka på vad det hade gjort för mormors känsla av värdighet om hon hade tvingats leva efter någon annans mall.

Varför visade sig systemet så stelbent?
– Det har att göra med en övertro på politikens förmåga att styra upp andra människors liv. Det finns ett smått totalitärt drag i vårt välfärdssystem. All detaljreglering. Bara diskussionen om hur vi ska ta ut vår föräldraledighet, ena sekunden är jag en ung kvinna som lyckats slå mig fram i en mansdominerad värld, andra sekunden är jag inte kapabel att själv ta diskussionen med min man: Det är bäst för dig, lilla Ebba, och för kvinno­kampen, att vi tvångsfördelar er föräldra­ledighet. Helt galet.

Ebba Busch Thor ska ta en kortare föräldra­ledighet direkt efter förlossningen i maj, hennes man merparten, säger hon. Maken Niklas Busch Thor, 29 år, är lagkapten i Uppsalaklubben Sirius som spelar i superettan, fotbollens näst högsta division. Om mittfältaren, som på Twitter presenterar sig som ”hemmafru emellanåt”, tänker begära föräldraledigt från Sirius blir han ­unik. Enligt fotbollsmagasinet Offside har ”ingen professionell fotbollsspelare i något land begärt ut pappaledighet”.

Paret bor i en fastighet som Ebba och Niklas köpte tillsammans för 7,2 miljoner kronor ­hösten 2013. Ebba Busch Thors föräldrar är skrivna på samma adress. Enligt KD:s pressekreterare bor de i ett hus på samma tomt (föräldrarna har ­avböjt att låta sig intervjuas).

Mammas och mormors kontakter med det offentliga blir droppen för tredje generationen: Ebba Busch Thor beslutar sig för att infiltrera staten. Första anhalt är Kristdemokraterna i Uppsala. 2009 börjar hon som politisk sekreterare åt det kristdemokratiska kommunalrådet. Hon är 22 år. Det dröjer inte länge förrän hon utmanar ­honom, med ungefär samma stridbarhet som när hon konfronterade Skolverket som 14-åring.

– Jag hade synpunkter på hans alkoholkonsumtion och vad det hade för inverkan på hans sätt att driva politiken, berättar Ebba Busch Thor i Anders Rydells och Michaela Möllers bok ”Broilers. De nya makthavarna och det samhälle som formade dem”.

– Jag valde att konfrontera honom. Jag berättade allt som jag hade sett och noterat under en längre period. Jag hade datum på allting. Så det gick liksom inte att slingra sig. Jag sade till honom att ”jag tycker du borde söka hjälp” och jag hade bokat plats på ett ställe två dagar senare. Han åkte i väg, säger hon i boken.

Under kommunalrådets behandling axlar Ebba Busch Thor chefens arbetsuppgifter i kommunfullmäktigegruppen där Kristdemokraterna har utslagsröst och hanterar en budget på 9 miljarder. I valet 2010 – Ebba Busch Thor driver sin kampanj via en blogg på livsstilssajten Finest.se – får hon åtta gånger så många personkryss som sin tidigare chef. Han lämnar politiken. När jag ringer det tidigare kommunalrådet säger han uppgivet: ”Jag antar att det gäller Ebba. Jag har ingenting att säga.”

Under hösten året därpå försöker Ebba Busch Thor göra om konststycket från kommunpolitiken på riksnivå. Det är nu som Mats Odell utmanar den sittande partiledaren Göran Hägglund – en svensk ovanlighet, särskilt i det patriarkala KD. Ebba Busch Thor backar upp den konservative Odell, kandiderar som hans vice ordförande, pläderar för ett ledarskap som bejakar traditionen. Till exempel frågar hon sig om det är rimligt med aborter i 21:a och 22:a veckan.

– Tiden börjar rinna ut för Göran Hägglund, säger hon till Dagens Nyheter.

Foto: Magnus Hallgren

När vi träffas på Kristdemokraternas kansli i riksdagen är vi förpassade till ett konferensrum. I väntan på att den avgående partiledaren ­Göran Hägglund ska flytta ut sitter Ebba Busch Thor bland pressekreterarna.

– Jag försöker undvika det här med att hänga på låset, säger hon.

Skevt leende.

Vad har du fått dit mod ifrån, det du visade redan som 14-åring?
– Jag är ju uppvuxen i en företagarfamilj. Jag var med min pappa på jobbet. Det var förskolebrist i Uppsala redan då, shocking! Jag fick alltid presentera mig och säga att jag var to år (”två” på norska).

Hon kör upp två fingrar i luften, ett segertecken vid det jättelika konferensbordet i björkfanér.

– Pappa gjorde alltifrån att fota barn till mode- och vd-porträtt. Jag var med på många tak, utsatte mig för mycket livsfara. Jag är en bra fotoassistent om jag måste. Jag minns hur han tvingade ut en företags-vd på ett isflak – han råkade ramla i. Då tog pappa av sig sina egna byxor och körde ut vd:n på ett nytt flak i hans kläder. Han fick bilden.

Var du pappas flicka?
– Jag är nog både och. Men det har varit positivt för mig att ha fått vara med en vuxen som tyckte att det var självklart att jag tog plats. Under mellan- och högstadiet körde han alltid mig och min lille­bror till skolan och vi fick inte gå ur bilen innan han sagt: ”Tänk själv, våga bilda dig en egen uppfattning, var kritisk i en positiv ton.” Och det har säkert präglat min erfarenhet av Livets ords kristna skola jämfört med en del andra elever.

Med Ebba Busch Thor blir Kristdemokraternas parti­ledare ett år yngre än ungdomsförbundets ledare Sara Skyttedal.

Hur kompenserar du som politiker för livs­erfarenhet?
– Jag tror att det är viktigt att vara ödmjuk inför det faktum att man inte kan driva politik utifrån livserfarenhet, utan från ideologisk övertygelse.

Partiet ligger kring 4 procent i mätningarna. Har ni problem att locka yngre väljare?
– Ja. Men valet 2014 var det första på väldigt länge då vi fick över 4 procent bland de yngre. Vi har tagit ett kliv framåt.

Hur ska ni klara spärren?
– Jag tror inte att min ålder eller mitt kön blir avgörande. En del tror att en ung och kvinnlig partiledare räcker för att attrahera den typen av väljare. Jag tror att väljare röstar på den politik de har företroende för: en politik som ger tydliga svar på samhällsutmaningarna, som har större ödmjukhet inför sin egen förmåga.

– Vi behöver komplettera Alliansens arbets­linje med en företagarlinje. Arbetslinjen har fokuserat på att öka utbudet av arbetskraft, vi behöver underlätta för företag att anställa fler bland annat genom att se över kostnaden för regelkrångel, som inte minskat under Alliansen trots minskad regelbörda.

Vad betyder det för den politiska offentligheten att tre av fyra allianspartier leds av kvinnor?
– Jag kan inte se att det skulle innebära några generella förändringar. Jag är människa i första hand, kristdemokrat i andra.

Vad är det ett utslag av?
– Av jämställdhetskampen. Ger vi män och kvinnor samma möjligheter kommer båda könen att kunna ta sig fram utan kvotering. Vi ska prioritera kompetenta människor snarare än kön.

Vad är effektiv jämställdhetspolitik enligt dig?
– Kvinnodominerade branscher måste ges samma möjlighet till löneutveckling som mansdominerade. Det är fascinerande att många politiker inom vänstern som sätter jämställdhetsfrågor högt motarbetar företagande i den kvinnodominerande välfärdssektorn. Man kallar också rutavdraget för ett pigavdrag men inte rotavdraget för ett drängavdrag. I stället borde man underlätta för kvinnor att starta eget företag.

Hur ska politiken komma till rätta med bristen på kvinnor i näringslivets styrelser?
– De som rekryterar ledamöter efterlyser erfarenhet av operativ ledningsställning. Också därför behöver vi underlätta för kvinnor att starta eget företag.

Foto: Beatrice Lundborg

Ebba Busch Thor talar om att ”rulla tillbaka” staten. Samtidigt sitter vi i ett konferensrum så kliniskt att det kunde vara en konstinstallation över den svenska välfärdsstaten: vita väggar, björk, välvda luftrummor.

Är du civilsamhällets agent härinne?
– Civilsamhällets spion i så fall! Jag får överväga det som min nästa boktitel. Jag ser det som min och kristdemokratins uppgift att värna individen. Vi behöver en välfärd som lämnar utrymme för självbestämmande och därför ska staten vara beredd att rulla tillbaka makt.

På ett område vill Ebba Busch Thor dock avsätta statliga resurser: abortfrågan. Hon vill ”ha fram mer underlag” för att utröna vilka ”ekonomiska och sociala hinder” som får kvinnor att göra abort i stället för att fullfölja graviditeten.

– Få önskar bli oönskat gravida, det säger sig självt. För att kunna undanröja sådana hinder måste vi veta vilka dessa hinder är. Det är viktigt att kvinnan får bestämma – jag understryker detta – men finns det kvinnor som vill men inte känner att de kan föda borde vi känna till hindren och vara beredda att ta bort dem.

Barbro Hedvall, tidigare ledarskribent i liberala Dagens Nyheter, avfärdar resonemanget som nys.

– Visst, om hon vill skapa en underklass av bidrags­försörjda mödrar som i England. Men det är inte den svenska samhällsmodellen. Vi vill ge människor frihet att forma sitt eget liv. Det som är olustigt med KD och abortfrågan är deras ovilja att se verkligheten, hennes nollvision är bara ­vanlig patriarkal kristen ideologi.

På Katedralskolan i Uppsala passar jag på att fråga den tidigare eleven Hans Rosling, världs­berömd professor i hälsa på Karolinska ­institutet, om KD:s roll i abortfrågan. Hans Rosling kallar en nollvision för abort för ”livsfarlig”. Varje år genom­förs åtminstone 40 miljoner aborter, cirka 20 miljoner av dem är illegala. 68 000 uppskattas avlida varje år i samband med olagliga aborter.

– En nollvision för aborter är en naiv illusion som bara framförs av dem som inte kan tänka tillräckligt många tankar samtidigt.

Ebba Busch Thor invänder:

– Man måste tänka på kvinnans rätt att ­bestämma över sin kropp, men också det faktum att det finns två skyddsvärda individer här: ­kvinnan och fostret.

En fredagseftermiddag framträder Ebba Busch Thor för Kristdemokratiska seniorförbundet på Landstingshuset i Stockholm.

Hon bär en rosa dräktjacka med trekvartsärm och har en pagefrisyr som får henne att se ut som den smartaste tjejen i en amerikansk high school-klass. Hon skämtar kärvänligt med åldringarna: Hon, som är i åttonde månaden, kommer överens med en man med viss rondör om att de nog lider av ­samma åkomma.

Från talarstolen säger hon:

– Jag har inte så många gråa hårstrån än men jag har förstått att det kommer med jobbet ganska snabbt.

Varma skratt.

Under kaffestunden säger en 77-åring, Gösta Andreasson, att framgången för Ebba Busch Thor är avhängig hennes ”team”: förbundsstyrelsen. Seniorförbundet vill ta hem Lars Adaktusson från Bryssel och sätta honom som andre vice ordförande i stället för föreslagna Emma Henriksson.

– När man har en kvinna som partiledare kan det kännas väldigt strongt att ha två kompetenta män som vice, säger han.

Förbundssekreteraren i KD Senior, Antonella Pirrone, ser fram emot den ökade ”tydlighet” som hon tror Ebba Busch Thor kommer skänka partiet. Pironne övertygades om den nya partiledaren när Ebba Busch Thor debatterade jämställdhet med Gudrun Schyman i Almedalen i somras.

– En ung tjej som nästan satt Schyman på plats! Jag har alltid älskat Schyman även om jag inte hållit med henne politiskt. Nu har vi fått en tjej med samma karisma men med rätt politik!

I talet upprepar Ebba Busch Thor vikten av självbestämmande inom äldrevården.

– Vi blir inte mer lika utan mer unika. Jag vet mer i dag hur jag vill leva mitt liv än för 20 år ­sedan.

Hon var åtta år då.

– När man blir gammal vill man inte plötsligt ha en ny mamma som bestämmer hur man vill ha sin gröt. Det är bara en spekulation från min sida, jag vet inte om ni kan bekräfta den …

När talet är slut och det är tid för frågestund ombeds jag lämna lokalen.

På väg ut hör jag första frågan. Den gäller inte äldrevården utan en kostnadspost som ett parti längre högerut, Sverigedemokraterna, ofta ­utmålar som ett hot mot välfärden: Vad ska vi göra med invandringen?

Ebba Busch Thor, som ställt sig bakom Göran Hägglunds förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, svarar att vi står inför en väldigt allvarlig situation.

Detsamma gäller Kristdemokraternas framtid som riksdagsparti.

På lördag tillträder Ebba Busch Thor.

Fakta.Ebba Busch Thor

• Föddes som Ebba-Elisabeth Busch- Christensen den 11 februari 1987 och är både norsk och svensk medborgare.

• Hon är gift med Niklas Thor, ett år äldre fotboll­sspelare i Sirius samt blivande civilingenjör. Paret har en boxer, Bella, och väntar sitt första barn i maj. De bor öster om Uppsala, på samma tomt som Ebbas föräldrar Helena och Truls.

• Ebba Busch Thor var första vice förbundsordförande för Krist­demokratiska ungdomsförbundet åren 2008–2011. 2010 blev hon kommunal­råd på halvtid med ansvar för äldrefrågor och är i dag det kommunalråd i Uppsala som har näst flest tjänsteår. Har även arbetat som fasad­målare och pr-­konsult.

• Hennes konto på Instagram, @Buschebba, har 1.861 följare.

Läs mer.Två röster om Ebba Busch Thor

Alf Svensson (KD), tidigare partiledare:

– Jag tycker att hon är en frisk fläkt, härligt orädd. Hon ger sig i kast med andra ­debattörer och ­känner sig inte alls obekväm, tycks det, när det drar i gång. Hon ­kommer att få löven att virvla runt en hel del i sin omgivning. Om hon har vad som krävs för att klara fyraprocentspärren? Ja! Det har hon. Jag kan slå vad med dig om det. 100 spänn? Vilket val talar vi om, 2018? Ja, om jag lever så länge. Det är taget, jag är en fattig pensionär och kan behöva lite tillskott. Krist­demokraterna har en stor utmaning i att hitta sin unicitet inom ­Alliansen. Det behövs inte fyra allmänborgerliga partier, men det behövs ett kristdemokratiskt. Jag har inte sagt något ­kritiskt mot Decemberöverens­kommelsen, man måste ju vara lojal, men man kan väl säga att oppositions­partierna måste spotta upp sig mer än vad som för närvarande syns vara fallet. Svensk politik har i alla tider haft tes och antites. Om ­politiken blir ljummen slocknar intresset.

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala:

– Jag uppfattar henne som en väldigt trevlig person, lätt att jobba med. Vi har väldigt roligt ihop, hon har stor social ­kompetens. Hon är oerhört mål­med­veten och har siktat högt strategiskt. Ebba är en taktisk politiker – jag menar detta som något positivt. Politiskt tycker jag att när hon nu kandiderat intagit en mer balanserad hållning i ett antal frågor. Det är också en del av det strategiska, hur hon tonat ned vissa sidor och konflikt­linjer. Det handlar om frågor som jämställdhet och barnfattigdom, där vi har varit väldigt oeniga och där hon i vissa fall har haft en ganska extrem hållning. Jag tror att hon har en god möjlighet att nå ut. Det som blir viktigt är att samla ett bra, starkt gäng kring sig och framför allt att ena partiet. Det är uppenbart att det finns inneboende spänningar i parti­ledningen. Det var tufft för Annie Lööf och hon hade ändå ett enigt parti bakom sig på ett helt annat sätt än vad Ebba har. Misslyckas hon kan det falla ihop väldigt fort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.