Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Ebba Busch Thor glider på sanningen”

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm anser att KD-ledaren kommer med ”helt felaktiga påståenden”.
Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm anser att KD-ledaren kommer med ”helt felaktiga påståenden”. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor hävdar att kvoteringen av föräldraförsäkringen inte haft någon betydelse för uttaget av pappaledighet. Men det stämmer inte, enligt Försäkringskassan vars statistik pekar på tydliga ökningar när pappamånaderna infördes. Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm anklagar KD-ledaren för att glida på sanningen.

Det var i slutet av påskveckans upplaga av DN-tv-programmet ”Rakt på sak” som Ebba Busch Thor, som själv varit föräldraledig på deltid under delar av fjolåret, fick frågor om partiets syn på reglerna för föräldraledigheten. KD är det enda riksdagsparti vid sidan om Sverigedemokraterna som vill avskaffa pappamånaderna och låta föräldrarna själva styra över fördelningen.

– Ökat uttagande av papporna har skett oaktat de pappamånader som införts, påstår Ebba Busch Thor i programmet.

På frågan om hon verkligen menar att uttaget inte ökat efter införandet av pappamånaderna svarar hon:

– Det finns ingen direktrelation till pappamånaderna, nej.

Du hävdar det bestämt?

– Ja, det är bara att titta på statistiken.

Läs mer: KD-ledaren Ebba Busch Thor ser lägstalöner som förhandlingsfråga

Statistiken över uttaget av föräldraledighet av mammor och pappor förs av Försäkringskassan där Niklas Löfgren är familjeekonomisk talesperson. Han anser att KD-ledarens verklighetsbeskrivning är felaktig.

– Pappamånderna har haft stor betydelse. Man kan se två jättehopp i statistiken i uttaget av pappaledighet när de öronmärkta månaderna infördes, säger han.

För barn födda 1993 jämfört med 1994 ökade uttaget av pappor med några få dagar, men för barn födda 1995 var ökningen 15 dagar.

När den andra öronmärkta månaden infördes 2002 var skillnaden ännu större. Mellan barn födda 2000 och 2001 ökade uttaget med tre dagar, men för barn födda 2002 var ökningen hela 22 dagar.

– Det råder ingen som helst tvekan om saken att pappamånaderna haft betydelse för pappornas uttag, säger Niklas Löfgren.

Liknande slutsatser dras i en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi från 2015. ”Studier som refereras i denna rapport ger stöd för att fler reserverade månader troligen leder till ett högre uttag bland pappor och att detta är en viktig reformväg mot ett jämställt uttag”, skriver rapportförfattarna.

Det var bland annat sådana studier som låg bakom regeringens förslag som antogs av riksdagen i  höstas att öronmärka en tredje av de 13 månaderna i föräldraförsäkringen till den ena föräldern. Förändringen gäller sedan årsskiftet och gäller barn som fötts i år.

Foto: DNLiberalerna röstade för införandet av den tredje pappamånaden. Partisekreteraren Maria Arnholm anser att KD-ledaren kommer med ”helt felaktiga påståenden” om att pappamånaderna saknar betydelse.

– Det är häpnadsväckande att hon glider på fakta och sanningen på det sättet. Det behöver man inte göra, även om man har en annan uppfattning. Det är rätt uppenbart att det har spelat roll, säger Maria Arnholm (L) som var med och fatta beslut om den första pappamånaden som infördes för barn födda 1995.

Men Ebba Busch Thor står fast vid sitt påstående att det saknas ett avgörande samband mellan de öronmärkta månaderna och pappornas uttag som 2014 passerade 25 procent av den totala ledighetstiden.

– När man tittar på statistiken kan man se en successiv ökning av pappors uttag av föräldradagar. Jag tror att störst betydelse för ett jämnare uttag är om vi kan åstadkomma ett värderingsskifte, vilket kommer av flera olika faktorer. Man ska akta sig för att ha en övertro på kvoteringens betydelse för jämställdheten. Dessutom begränsar kvoteringen familjens frihet, säger Ebba Busch Thor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.