Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ebba Busch Thor: Jimmie Åkesson flörtar outtröttligt med KD

”Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna” säger Ebba Busch Thor.
”Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna” säger Ebba Busch Thor. Foto: Jessica Gow / TT

KD:s partiledare Ebba Busch Thor avvisar SD-ledaren Jimmie Åkessons påstående om att de bägge står varandra ideologiskt nära.

– Han flörtar outtröttligt men jag har en helt annan bild, säger Ebba Busch Thor.

I en stor intervju i måndagens DN säger Jimmie Åkesson att han tror att Ebba Busch Thor i grunden står honom ideologiskt nära. Det är ett påstående som avvisas av KD-ledaren.

– Han flörtar outtröttligt men, nej, jag har en helt annan bild, säger hon.

Åkesson: ”M kommer att tvingas regera med vårt stöd”

Ebba Busch Thor framhåller att SD säger sig stå upp för människovärdet och för familjerna, men när det kommer till kritan så låter man Kent Ekeroth sitta kvar i riksdagen trots att han var inblandad i den så kallade ”järnrörsskandalen” för några år sedan.

– Man klarar alltså inte att stå upp för människovärdet och hålla emot mot rasism, säger Ebba Busch Thor.

Det samma gäller synen på familjeåterförening för nyanlända, menar hon

– Det blir uppenbart att SD gör skillnad på familjer och familjer. Jag tycker att vi står ganska långt ifrån varandra när det gäller de frågorna, säger hon.

Det blir uppenbart att SD gör skillnad på familjer och familjer. Jag tycker att vi står ganska långt ifrån varandra när det gäller de frågorna.

Finns det några andra tydliga ideologiska skillnader?

– Vi är ett kristdemokratiskt parti och Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt parti. Där står vi ganska långt ifrån varandra. Människovärdet är centralt för oss –förvaltarskapstanken om det ansvar man har för sina medmänniskor. Väldigt lite av det uttrycks i ideologierna som SD lutar sig mot.

Ändå utesluter du inte att efter nästa val sitta i en regering som på något sätt skulle ha stöd från det här partiet som du anser att du står ideologiskt långt ifrån. Hur går det ihop?

– Det jag kan styra över är vad andra partier får för inflytande över min politik. Där är beskedet alltjämt det samma: vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna och vi söker inte heller aktivt deras stöd.

– Jag utgår från att Kristdemokraterna ska söka så stort stöd som möjligt för vår politik, och sen tycker jag att vi ska pröva stödet för en alliansregering i riksdagen efter nästa val. Då får vi se hur stödet ser ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.