Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ebba Busch Thor: KD accepterar Liberalernas modell för att stoppa skatter

KD-ledaren Ebba Busch Thor ansluter sig till Liberalernas modell för att stoppa skattehöjningar nästa år.
KD-ledaren Ebba Busch Thor ansluter sig till Liberalernas modell för att stoppa skattehöjningar nästa år. Foto: Lotta Härdelin

Kristdemokraterna ansluter sig till Liberalernas förslag att med tillkännagivanden i riksdagen pressa regeringen att dra tillbaka tre planerade skattehöjningar nästa år: att fler ska betala statlig inkomstskatt, införandet av en flygskatt och skärpta 3:12-regler för företagare.

– Vi kommer självklart att rösta emot dessa, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor till DN.

Hon uppmanar Moderaterna och Centerpartiet att följa efter.

Sedan moderatledaren Anna Kinberg Batra den 19 januari svängde och meddelande att även det största allianspartiet vill se en gemensam alliansbudget i höst har de borgerliga partierna suttit i överläggningar för att försöka komma överens.

På ena sidan av bordet har Moderaterna och Kristdemokraterna suttit. KD var först ut med att kräva en gemensam alliansbudget som senast lades fram efter valet hösten 2014. En sådan budget skulle enligt Sverigedemokraternas uttalanden få stöd av SD och därmed kunna skapa en regeringskris mindre än ett år före valet.

• Läs mer: M-ledaren stuvar om i partitoppen

Det vore ansvarslöst att kasta landet ut i en regeringskris så nära ett ordinarie val, anser Centerpartiet och Liberalerna som med var sin modell för hur vad partierna anser vara de mest skadliga skattehöjningar som regeringen planerar ska stoppa. C vill att förslagen om att fler ska betala skatlig inkomstskatt, flygskatten och skärpta 3:12-regler borde stoppas med att dessa förslag stoppas redan innan budgetens ramar fastställs av riksdagen under hösten, medan Liberalerna vill sätta press på regeringen att dra tillbaka samma tre förslag genom att lägga fram ett tillkänna givande i riksdagen.

Så gott som varje vecka under vintern och våren har samtal mellan de fyra borgerliga partierna pågått för att nå fram till en gemensam ståndpunkt - men ingenting har hänt. Därför ansluter sig nu KD till Liberalernas förslag.

– Det har varit ett väldigt låst läge. Vi vill helst rösta emot skattehöjningarna i en sammanhållen budget, men vi kommer självklart att rösta emot dessa om det blir de här tre separat i ett tillkännagivande eller annat, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Hon föredrar Liberalernas variant före Centerpartiets.

– Det är viktigt att vi håller ordning och reda i budgetprocessen. Att hålla på med utbrytningar är inte bra. Det vill jag gärna hålla borta och där är Liberalernas modell mer ren, säger Ebba Busch Thor.

• Läs mer: Kinberg Batra vill få liv i alliansen igen

Hon är dock inte nöjd med de tre skattehöjningarna, utan vill att allianspartierna försöker ändra regeringens höstbudget på ytterligare tre områden. Det handlar om att ta tillbaka av den så kallade kömiljarden i sjukvården, sänka pensionärsskatten mer och återinföra lägre arbetsgivaravgift för alla över 64 år samt tvinga fram ett besked från regeringen om en kraftig höjning av antalet poliser de närmaste åren.

– Finns det bara stöd för att stoppa de här tre skattehöjningarna är vi självklart för det. Men vi menar att vi inte bara bör inte bara bromsa saker, utan vi bör också tillföra saker som för Sverige aktivt framåt, säger Ebba Busch Thor.

Men har ni inte kunnat komma överens om någonting gemensamt i alliansen under samtalen?

– Jag har inget sådant besked att ge, nej.

Har du nu gett upp tanken på en gemensam höstbudget?

– Jag är beredd att in till sista dagen förhandla en alliansbudget. Jag manar till alla borgerliga väljare som vill se en förändring att fortsätta trycka på för att allinsen ska kunna utmana rejält som opposition.

Men tillkännagivanden kan ju regeringen i princip göra vad den vill med?

– Ja, men jag tycker att det är rimligt med tillkännagivanden i och med att flera allianspartier har öppnat för misstroendevotum mot till exempel finansministern, så tycker jag inte att det är orimligt i det här läget. Finns det en majoritet i riksdagen för en annan politik och regeringen vägrar att genomföra den, då bör man också som opposition vara beredd att agera skarpt på det genom att fälla en minister eller en regering.

Ebba Busch Thor varnar samtidigt för att tiden är på väg att springa ifrån alliansen när det gäller förberedelserna av en gemensam allianspolitik inför valet i september nästa år.

– Vi är långt ifrån den förberedelsenivå som vi har haft inför tidigare val. Jag har tagit del av många av de dokument som fanns och det är ett stort och kraftfullt arbete som måste ske nu. Vi ligger alldeles för långt efter. Det är hög tid att växla upp det här reformarbetet., säger Ebba Busch Thor som under våren varit föräldraledig på deltid efter att ha fått sitt andra barn i januari.

Under sin tid utanför politiken - hon är nu tillbaka på heltid som partiledare - tycker hon sig ha sett en växande frustration bland borgerliga väljare mot att alliansen inte försöker stoppa regeringen skattehöjningar som genomförs med stöd av Vänsterpartiet. Hon välkomnar dock M-ledaren Anna Kinberg Batras inbjudan på nationaldagen till samtal mellan alliansledarna vid hennes köksbord och beskedet i fredags att hon som oppositionsledare vill se fler alliansgemensamma utspel framöver.

Hon uppmanar nu Moderaterna och Centerpartiet att följa KD:s exempel och ansluta sig till Liberalernas modell för hur skattehöjningarna ska stoppas.

– Det vore positivt, tycker Ebba Busch Thor.

Varken Centerpartiet eller Moderaterna vill kommentera KD:s nya position.

Fakta. Skatter

Kristdemokraterna var först ut med att kräva gemensam alliansbudget, som med SD-stöd skulle kunna innebära att regeringen fälls. Moderaterna ändrade sig den 19 januari då partiledaren Anna Kinberg Batra meddelade att även hon vill se en gemensam alliansbudget i höst. Centerpartiet vill stoppa höjd skatlig inkomstskatt, flygskatt och skärpta 3:12-regler för företagare innan ramar för budgeten låses, medan Liberalerna vill tvinga regeringen att dra tillbaka förslagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.