Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ebba-busch-thor-s-har-tappat-fotfastet/

Politik

Ebba Busch Thor om DDR-jämförelsen: Sagt med glimten i ögat

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på partiets riksting i Umeå. Foto: Erik Abel/TT

UMEÅ. KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnade partiets riksting med svidande kritik mot partierna bakom Januariavtalet – med udden mot Socialdemokraterna om välfärdspolitiken. 

Samtidigt jämför hon Skolverket med DDR.

– Med glimten i ögat säger jag att man borde lyfta på luren till Skolverket och upplysa om att Berlinmuren har fallit, säger hon. 

Omkring 1.000 kristdemokrater, varav 279 ombud, samlas för riksting i Umeå i helgen. Flera partiföreträdare är överens om att det blir det mest spännande rikstinget sen 2015 då partiet landade i att lämna decemberöverenskommelsen. Partiledningen vill lägga om sin politik på flera områden, med betoning på integration och landsbygd. Men partiet är splittrat, framför allt i synen på om KD ska skärpa politiken om migration och tiggeri.

Partiledaren Ebba Busch Thor ansträngde sig i sitt öppningstal för att få med sig partiet på ledningens linje, bland annat förslaget om språktest för att få permanenta uppehållstillstånd och att rätten till tolk ska fasas ut för den som haft uppehållstillstånd under en längre tid. 

– Dessa reformer kan låta lite tuffa, men det är tvärtom. De skulle hjälpa fler att bli en del av Sverige, säger KD-ledaren.   

Hon passade också på att totalsåga partierna bakom Januariavtalet, inklusive sina tidigare allianskollegor i Centern och Liberalerna.  

– De gjorde det inte för att de hade en gemensam bild av vårt lands problem. Inte för att de hade en gemensam idé om vägen framåt. Utan av självuppjagad rädsla och nedärvd makthunger. 

Hon anklagar S, MP, C och L för att ha kohandlat om politiken, men utan att ha Sveriges bästa för ögonen. Ebba Busch Thor räknar upp problem i sjukvården, migrationspolitiken och en ökande brottslighet. 

Den vassaste udden riktade hon mot Socialdemokraterna, särskilt i välfärdsfrågorna, där hon menar att partiet tappat sin kompass. Busch Thor anklagar regeringen för att ha övergivit de som arbetar i offentlig sektor och tar upp regeringens slopande av värnskatten. 

– Vad har en undersköterska fått av Stefan Löfven egentligen? Hon har inte fått en enda krona i skattesänkning. 

Hon citerade Kommunal-toppen Tobias Baudin om kritiken mot regeringens förslag om friår och familjevecka och vände sig tydligt till S-väljarna: 

– KD är ett borgerligt parti, men även vi nickar instämmande till delar av den folkhemsvision som en gång bar Socialdemokraterna. Vi har alltid invänt mot stelbentheten, bristen på valfrihet och de socialistiska överdrifterna, men inte mot drömmen om ett välfärdssamhälle. Men forna tiders socialdemokrati är borta, säger hon.

KD-ledaren drämde också till mot en svensk myndighet.  

– Det kanske är dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren har fallit. Där verkar ju DDR leva kvar, säger hon.

Efter talet hävdar hon att det var sagt med glimten i ögat.

– Men det finns samma tankegods som fanns under DDR-tiden, bakom Skolverkets nya förslag där man i omgångar förslagit att Antiken, Bibeln, nationalsången och en del av våra barnvisor ska bort. Att man kan kapa en del av vår historia, att våra rötter och vårt kulturarv inte har något värde.  

Läs mer: Så gick det till när Busch Thor valde att gå högerut