Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ebba-busch-thor-vill-locka-unga-tjejer/

Politik

Ebba Busch Thor vill locka unga tjejer

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) talar under Järvaveckan. Foto: Christine Olsson/TT

KD-ledaren Ebba Busch Thor ser en potentiell ny väljargrupp: unga tjejer i förorten. 

– Vi kommer att slåss för deras grundläggande rättigheter, säger hon i samband med sitt besök på årets Järvavecka. 

Jämställdhet och en ny typ av feminism tog upp en stor del av Ebba Busch Thors manus när hon talade på Järvaveckan på torsdagskvällen. 

Och hon hade en tydlig målgrupp för sitt budskap, de unga flickorna i publiken. 

– Utbilda er. Ta plats. Slåss när ni måste. Ge järnet. Om ni lovar att göra det så lovar jag att göra precis allt jag kan för att hjälpa er och stå bakom er. 

Efter talet säger Ebba Busch Thor att hon ofta möter unga tjejer med utländskt påbrå som undrar om det finns en plats för dem i Sverige.

– Vi kommer att slåss för deras grundläggande rättigheter, att de ska känna sig trygga när de tar sig till och från simhallen på sin fritid, att om de blir utsatta för trakasserier på sin fritid eller värsta tänkbara, en våldtäkt, att vi inte kommer att ha ett rättssamhälle som kommer att låta de anmälningarna ligga på hög, säger hon.

Efter sitt tal lyfte partiledaren ett av Kristdemokraternas tidigare förslag för att öka utredningstakten för sexualbrott, ett femtioprocentigt lönepåslag för att locka tillbaka polisutredare som lämnat kåren. 

– Det jag gärna samtalar med Morgan Johansson eller Stefan Löfven om är hur vi får på plats erfarna utredare. Vi har kvinnor som anmäler sexuella övergrepp och våldtäkter och som får höra att det inte finns någon som ens tittar på anmälningarna, säger hon. 

KD-ledaren kritiserade i sitt tal också dem hon kallar för vänsterfeminister. 

– Ofta har de utmålat män som kollektivt skyldiga till allt elände, samtidigt som kvinnor beskrivits som så chanslösa att vi måste kvoteras in för att kunna ta plats och nå framgång.

Hon anser att det är upp till familjerna själva att besluta om hur de ska dela på föräldraledigheten, inte politikerna i riksdagen. 

– Verklig jämställdhet, det får vi när kvinnor och män ges samma chanser och förutsättningar. När flickor och pojkar med samma självklarhet får gå iväg till både skoldiscot och simhallen, säger hon i talet.

Läs mer:

Sjöstedt varnar för kommunernas usla ekonomi – men vill se miljardsatsning på idrott

”Finns många fördomar om människorna i Järva”

Möt Järvabor från sex stadsdelar

I Rinkeby kämpar politikerna för förändring och förtroende