Allt talar för att Kristdemokraterna med stor marginal klarar sig kvar i riksdagen. När 5.385 av de 6.464 valdistrikten var räknade på söndagskvällen hade KD 6,4 procents stöd. Resultatet är betydligt högre än i valet 2014. Då fick KD 4,6 procent.
På partiets valvaka i centrala Stockholm var stämningen god. Flera gånger under kvällen har jubel brutit ut när nya siffror presenterats i tv-sändningarna.
– Alla som är här är valarbetare som har kämpat hårt i många veckor och flera år. Så för alla är det en glädje att se att vi, som det ser ut, klarar förra valresultatet, säger Acko Ankarberg Johansson.
Är det en Ebba-effekt?
– Det är politik och Ebba tillsammans. Bra politik, därför att Sverige inte går så bra som det borde. Där har vi förslagen som kan förändra. Och vi har en bra partiledare, säger Ankarberg Johansson.
Också den tidigare KD-ledaren Alf Svensson hyllade Ebba Busch Thor.
– Hon har varit helt makalös. Hon räds varken det ena eller det andra. Man ska komma ihåg att det är hennes första valrörelse. Det märks inte.
När DN följde Ebba Busch Thor under våren var KD:s siffror svaga. Trots att partiet låg långt under spärren i mätning efter mätning tycktes partiledaren ärligt övertygad om att det skulle vända. Samtidigt talade hon om att det skulle krävas tid.
– För oss finns det bara valdagen. Och det har jag vetat sedan jag blev vald att det nog måste vara så. Det krävs tid, för det bildas en så svår psykologi runt ett parti som har legat så lågt, så länge, sa Ebba Busch Thor till DN redan i april.
Till slut vände kurvan uppåt. I mätningarna som Ipsos gör för DN:s räkning kom partiet först i augusti upp i fyra procents stöd. I septembermätningen, publicerad mindre än en vecka före valet rasslade det till. Då fick partiet 6,3 procents stöd, den högsta noteringen sedan riksdagsvalet 2006.
– Vi vet att vi har svårt att synas mellan valen. Men när det närmar sig val är all media noga med att alla partier speglas och på ett hyfsat rättvist sätt. Och då syns vi, då får vi prata om våra frågor. Och då vet vi att vi får ett väljargenomslag, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.
KD:s Europaparlamentariker Lars Adaktusson delar den bilden. Små partier kommer sällan till tals mellan valen, menar han. Nycklarna har varit ”partiets förmåga att vara relvanta i de stora frågorna” – och Ebba Busch Thors insatser i valrörelsens stora sammanhang.
– Jag tror att vi skriver politisk historia. Vi var uträknade och har gjort en återhämtning som jag inte tror att någon hade kunnat förutse. Partiets medlemmar har gjort en enastående valrörelse. Och så har vi haft Sveriges bästa partiledare i Ebba Busch Thor.
Sent på söndagskvällen ser valresultatet ut att bädda för en fortsatt osäkerhet i regeringsfrågan. Lars Adaktusson vill invänta ett slutligt resultat. Men har hopp om en Alliansregering ledd av Ulf Kristersson.
– Skulle det bli så att Alliansen blir större än de rödgröna så tycker jag att det är uppenbart att Stefan Löfven måste avgå för det första. Och för det andra så tycker jag att det borde vara självklart att Ulf Kristersson får i uppdrag att bilda en Alliansregering. Och går Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna då ihop och fäller en sådan regering så är det upp till dem att ta ansvar.