Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Efter attentatet – L vill kalla Tullverkets generaldirektör till förhör

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Ludvig Thunman/TT

Efter attentatet i Stockholm i fredags, då fyra personer dödades och flera skadades av en lastbil som kördes i hög hastighet genom Drottninggatan, var hamnarna i Stockholm och Arlanda helt obevakade av tullen. Det kunde DN berätta tidigare i dag.

Nu vill Liberalerna att Tullverkets generaldirektör Therese Mattson kallas till justitieutskottet.

Efter terrordådet på Drottninggatan i fredags sattes stora polisiära resurser in för att jaga den misstänkte gärningsmannen. Men mellan köockan 20 på fredagskvällen och 11.15 på lördagen var ingen av Tullverkets yttre personal i tjänst på Arlanda eller i Stockholms hamnar, kunde DN avslöja tidigare i dag.

Anledningen var att tullens personal begärt att få bära vapen för att kunna försvara sig själva och flygplatsen, något som vakthavande befäl på Arlanda beviljade. Men Tullverkets ledning beslutade istället att tulltjänstemännen inte skulle få bära tjänstevapen med hänvisning till myndighetens föreskrifter.

Detta fick skyddsombudet att besluta om skyddsstopp och samtlig tullpersonal i Stockholms län gick hem istället.

Nu vill Liberalerna att Tullverkets generaldirektör Therese Mattson kallas till justitieutskottet för att frågas ut om agerandet.

– Det som hänt i Sverige är en extraordinär händelse där ett terrorattentat lyckades skada och döda oskyldiga. Att våra funktioner som polis, säkerhetstjänst men även Tullen fungerar i dessa skarpa lägen är helt avgörande för att minimera säkerhetsriskerna men också snabbt kunna gripa eventuella gärningsmän, säger Roger Haddad, rättspolitiska talesperson för Liberalerna, i ett pressmeddelande.

Riksdagens utskott kan kalla till exempel generaldirektörer för myndigheter till utfrågning om de vill få mer fördjupad information om hur myndigheten har agerat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.