Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/efter-avbrutna-samtalen-regeringen-lagger-fram-atgardspaket/

Politik

Efter avbrutna samtalen – regeringen lägger fram åtgärdspaket

Mikael Damberg (S), Karolina Skog (MP) och Morgan Johansson (S) höll presskonferens för att presentera sina nya förslag. Foto: Lotta_Hardelin

Trots misslyckandet med de kriminalpolitiska samtalen väljer regeringen att gå fram med ett eget åtgärdspaket. 

De hävdar att de 34 punkterna har brett stöd i riksdagen, medan Moderaterna tycker att det i stor utsträckning rör sig om ”förutsättningslösa utredningar”. 

Regeringen väljer att gå fram med ett eget åtgärdspaket mot gängkriminaliteten i Sverige. Detta trots att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna valde att lämna samtalen.

– Jag beklagar det, svenska folket förväntar sig att de politiska partierna ska kunna samarbeta, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens. 

Förslagspaketet innehåller 34 punkter, däribland skärpta straff för brott kopplade till gängkriminalitet och en utredning om användning av kronvittnen. 

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) har regeringen haft en dialog med Liberalerna och Centerpartiet om vissa av punkterna i åtgärdspaketet. 

– Vi kommer att behöva fortsätta diskutera de ekonomiska förutsättningarna. Och båda de här två partierna har sagt att de är redo att gå in i budgetsamarbete över de punkterna som kommer att kosta pengar, säger Morgan Johansson. 

Regeringen upplever att de 34 punkterna har goda förutsättningar att gå igenom i riksdagen. Moderaterna lovar att titta på alla förslag mot gängvåldet som läggs på riksdagens bord, men påpekar också att många av dem är ”förutsättningslösa utredningar”. 

– Nej det stämmer inte. Det är bara att titta på punkt ett till exempel (polisen får möjlighet att läsa krypterad information reds. anm) den lägger vi fram redan i höst. Så det finns inget fog för den kritiken. 

Både ni och Moderaterna säger syrligt att viljan att komma överens kanske inte har funnits, hur ska väljarna tolka det? 

– Om man går igenom de punkterna som Moderaterna kom med till bordet och stämmer av det med den listan som vi nu lägger fram så blir det uppenbart för de allra flesta att vi gått dem till mötes på nästan allting. 

Men finns det anledning för dig att vara självkritisk? 

– Vi har lagt tre bud till de andra partierna. Två stycken i går och ett till i dag. Och allt utgår från den listan som vi lade på bordet från första början. Jag tycker att vi har genomfört ett väldigt seriöst arbete. Men jag vill också säga att det här har gjort att partierna faktiskt har kommit varandra närmare, säger Morgan Johansson. 

Moderaternas Johan Forssell tycker precis som Johansson att det är andra sidan som inte har kompromissat. 

– Jag har sagt ja till regeringens samtliga 18 punkter (som var med i regeringens första bud, reds anm.), jag vet inte hur man kan vara mer konstruktiv, säger han. 

Centerpartiet ställer sig bakom regeringens lista med 34 punkter. 

– Jag har sett det dokument som jag fick i förmiddags. Jag har inte sett exakt vad regeringen presenterar i dag, men jag utgår från att det är det samma och då har vi ingen anledning att säga nej till dem, då står vi fast vid vårt slutbud, säger Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiske talesperson, till TT.

Läs mer: Ewa Stenberg: M vill bygga ett hårdare alternativ i riksdagen