Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Efter migrationssprickorna – både Löfven och Kristersson vill ha bred överenskommelse

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Både statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson vill ha en bred överenskommelse om migrationen. 

Efter söndagens partiledardebatt öppnade Kristersson för att också inkludera Sverigedemokraterna.

– Låt alla som vill diskutera det här vara med i samtalen, säger han.

”Inte på kartan”, är beskedet från Löfven. 

Migrationsfrågan har varit extra aktuell under den senaste veckan efter Centerpartiets besked om att de stöttar regeringens förslag om ensamkommande unga.

Beslutet har mött stark kritik från M-ledaren Ulf Kristersson och allianskollegerna.

Samtidigt delas regeringspartierna ännu en gång efter Socialdemokraternas skärpning av migrationspolitiken som presenterades i fredags. 

Redan innan debatten konstaterade Kristersson att det råder ”olika uppfattningar” på båda sidor. Han sa till Dagens Nyheter att frågan paralyserat svensk politik i flera år och vill nu se ”en bred, långsiktig överenskommelse”.

– Jag tror att de förutsättningarna tvärtom blivit bättre de senaste dagarna. 

Också statsministern vill ha en bred överenskommelse efter valet.

– Så att svenska folket vet att det nu finns en långsiktig syn och en hållbar politik där vi står upp för asylrätten men också ordning och reda där Sverige ska göra sin del men inte mer, sa Stefan Löfven innan debatten. 

Själva debatten satte återigen ljuset på sprickorna i båda blocken. När Löfven fick frågan om Sverige ska ta emot färre asylsökande svarade han: 

– Sverige ska göra sin del och inte mer. 

S-ledaren konstaterade att om Sverige tagit emot asylsökande i relation till befolkningen hade Sverige tagit emot 14.000 personer och inte 25.000-26.000 personer. 

När Isabella Lövin fick frågan hur hon såg på Löfvens uttalande svarade hon i stället med att berömma Centerledaren. 

– All heder åt Annie Lööf i en tid där parti efter parti stramar åt, säger hon.

Både statsministern och Kristersson upprepade i debatten att det behövs en ny migrationsöverenskommelse efter den tillfälliga lagen upphör år 2019. 

Räcker det med en S- och M-överenskommelse?

 – Jag ser gärna en mycket bredare. Jag tror att de flesta partier, kanske inte alla, men låt oss börja med att se till att alla partier får en chans att vara med. Vi har gjort svåra saker förut, vi hade Lindbeckkommissionen på 90-talet som väldigt många partier till slut ställde sig bakom. Det handlade om att laga sånt som var trasigt, säger Kristersson till DN efter debatten. 

Han öppnar för samtliga riksdagspartier att delta i samtal. 

– Jag tycker låt alla vara med som vill vara med i ett sånt samtal.

Även Sverigedemokraterna?  

– Ja, jag tänker inte börja med att utesluta partier. Låt alla som vill diskutera det här vara med i samtalen. 

Du är alltså öppen för en bred överenskommelse med både S och SD?

– Jag öppnar inte för, jag säger bara att M och S har ett extra stort ansvar. När S nu markerar tydligt att de inte längre känner sig bundna av Miljöpartiets syn på detta betyder det två saker. Ingen sida av blocken kan lösa frågan själv och det betyder att det finns nya förutsättningar för M och S att bilda basen i en ny överenskommelse.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar Kristerssons öppning via sms:

– Det är en helt rimlig hållning. Att samtala mer är avgörande.

– En ny, långsiktigt hållbar migrationspolitik måste bygga på hur verkligheten ser ut. Asylinvandringen måste minskas kraftigt och krav måste ställas på de som redan kommit.

– Arbetskraftsinvandringen ska vara prövad mot behov på arbetsmarknaden. Kriminella och illegala invandrare ska utvisas.

Men statsminister Stefan Löfven säger blankt nej till att enas om migrationen med Sverigedemokraterna. 

– SD är ju inte på kartan. De vill inte stå upp för asylrätten på riktigt. Det säger sig självt. De kommer säkert inte vilja vara med, just för att de inte står upp för asylrätten. Men i övrigt så bred som möjligt menar jag att den bör vara, för då blir den stabil.

Kan du säga något om innehållet? 

– Vi vet för det första inte vad EU kommer överens om i de här olika delarna. När det väl är gjort kommer det att styra oss. Vår linje ska vara att vi inte ska ha väsentligt avvikande lagstiftning från övriga EU. Då är det bättre att fokusera på att få till en gemensam EU-lagstiftning och sen ska vi förhålla oss till den.   

Läs mer:

DN faktakollar partiledardebatten live

Följ partiledardebatten här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.