Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ehn om uteslutningen: oklokt och ogrundat beslut

Sverigedemokraternas uteslutning av sin främste företrädare i Göteborg och Västra Götalandsregionen Patrik Ehn kan få allvarliga följder för partiet på Västkusten.
 

Det är inte självklart att Ehn lämnar sina förtroendeposter

– Jag får fundera över det, sa Patrik Ehn.

Inför partistyrelsens extrainsatta möte fick Ehn starkt stöd av partikamraterna i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Bland annat den förre partiledaren Mikael Jansson och ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand gav honom sitt stöd.

Det återstår nu att se hur SD-arna på Västkusten reagerar på uteslutningen.

– Jag tror inte att det blir någon partisplittring. Om det är partikamrater som följer med Patrik Ehn återstår att se. Men när alla får klart för sig vad som är grunderna är för uteslutningen skulle jag bli förvånad om de lämnar partiet, men i så fall gör de ju rätt, sa Björn Söder.

Ehn själv var förvånad. 

– Jag är överraskad över att partiet tog ett så oklokt och ogrundat beslut. Många av de anklagelser som har förts fram mot mig är ogrundade, och det vet partisekreteraren också att de är, sa han.

Ehn syftar särskilt på anklagelserna om att han under sin tid i Sverigedemokraterna skulle ha haft kontakt med det tyska högerextrema partiet NDP.

Enligt partistyrelsen är det en samlad bedömning av Patrik Ehns politiska bakgrund i nazistiska och extremistiska rörelser i kombination med en rad utspel och olika händelser som ligger bakom beslutet, men Björn Söder lyfte särskilt fram kontakterna med NDP.

– Det är helt felaktigt, säger Patrik Ehn, som kritiserar den "angiverikultur" som spridit sig i partiet.

– Det är mycket oroande och väldigt rättsosäkert när partikamrater kan anmäla varandra och partistyrelsen tar ogrundade beslut.

Totalt beslutade partistyrelsen att utesluta 12 partimedlemmar, men namngav bara Patrik Ehn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.