Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ekeroth: Inget jag är stolt över

Kent Ekeroth filmade bråket i centrala Stockholm. Han syns även själv hålla i ett järnrör under en sekvens.
Kent Ekeroth filmade bråket i centrala Stockholm. Han syns även själv hålla i ett järnrör under en sekvens. Foto: Expressen
Han säger att han skäms och att han ångrar sig, men väljer att ta en timeout. I en intervju med TT förklarar SD:s rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth hur han ser på den ödesdigra kvällen och sin politiska framtid.
 

– Det som hände den där kvällen borde inte ha hänt. Jag skulle ha lämnat den situationen. Det som hände är inget jag är stolt över, det är något som jag skäms över, säger Ekeroth till TT.

Hans time-out innebär att han inte ska framföra partiets åsikter i rättspolitiska frågor. Han vill inte gå in på om han tror att han kan fortsätta som rättspolitisk talesperson efter timeouten eller om han kan sitta kvar i riksdagen.

Ekeroth förklarar att han filmade eftersom han tidigare hade utsatts för både hot och våld och att han ville kunna visa vad sverigedemokrater kan utsättas för.

– Det har varit en väldigt utsatt position för många av oss, säger han.

Ekeroth förklarar att han plockade upp järnröret för att han kände sig hotad av den berusade personen som uppgett sig vara grovt kriminell. På väg bort från bråket tar de tre Sverigedemokraterna upp järn- eller aluminiumrör.

– Vi vet inte i fall de följer efter oss och vi undrar vad som kommer att hända. Jag håller bara röret några sekunder och sedan släpper jag det. Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara, säger Ekeroth.

– Skulle det varit i dag hade jag gjort ett annat val. Jag hade fortsatt springa ifrån honom.

Vad hade du tänkt göra med järnröret?

– Antagligen skulle jag inte ha gjort någonting. Jag höll det bara några sekunder och sedan sprang jag iväg. Ibland försöker man agera lite tuffare än vad man är när man är i pressade situationer.

Skulle du kunna slå med ett järnrör mot en människa?

– Nej, det är det jag inte tror. Det var därför jag höll i det några sekunder och beslöt att vi springer i stället, säger Ekeroth.

Kent Ekeroth berättar också att han filmade för att ha bevis i fall ord skulle stå mot ord i fall något hände dem. Efteråt redigerade han filmen och skickade utvalda delar till Åkesson för att visa att Almqvist inte sparkade mot någon person, utan mot en burk.

De orden Almqvist använder "blatte-lover", "hora" och "babbe". Är det ord du själv kan använda?

– Nej, det är inga ord jag använder och det är därför jag inte använde dem heller trots en sådan situation.

Var det nödvändigt att knuffa in kvinnan i bilen?

– Hon försökte ta min mobiltelefon. Jag reagerade med att putta bort henne, men jag tycker inte att putten var så väldigt hård. Jag borde ha vänt mig om och gått, säger Ekeroth, som anser att han "avlägsnade kvinnan med minsta möjliga kraft".

Var ditt uppträdande lämpligt för en rättspolitisk talesman i riksdagen?

– Nej, som jag varit inne på tidigare, så var det ett totalt onödigt beteende och jag borde lämnat mycket mycket tidigare än vad jag gjorde. Jag ångrar väldigt mycket att jag framstår som så provocerande. När jag ser på det i efterhand så förstår jag att det ser väldigt illa ut, säger Ekeroth som är känd för att utmåla islam som ett hot.

Kan du fortsätta med det efter att nolltolerans införts i partiet?

– De politiska avvägningarna är en annan diskussion än den i dag. De andra politiska diskussionerna får vi ta senare, säger Ekeroth.

Men att utmåla muslimer som ett hot är väl att sprida rasism och främlingsfientlighet, vilket nolltoleransen ska stoppa?

– Vi kan ta en diskussion om min kritik av religion och politiska ideologier, men den här händelsen i dag handlar inte så mycket om det där. Det kan vi ta någon annan gång, säger Ekeroth.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.