Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ekeroth: Jag ger inga order till Avpixlat

SD:s riksdagsman Kent Ekeroth förnekar att han styr sajten Avpixlat.Men i mejl skickar han uppmaningar till dess redaktion. ”Jag ger inga order. Jag har en dialog med dem”, säger Ekeroth.

Avpixlat är en av de främsta nätsajterna för personer med starkt invandringskritiska och främlingsfientliga åsikter. Själv uppger Avpixlat att man vill leverera ”obekväma sanningar och åsikter om svensk invandrings- och migrationspolitik”. Artiklarna handlar oftast om invandrare som begår brott eller asylsökande som tär på samhällets resurser. Rasistiska uttryck och hatfulla inlägg är inte ovanliga i kommentarsfälten.

Sverigedemokraterna (SD) förnekar att de har med Avpixlat att göra. Partiet har infört nolltolerans mot rasism för sina företrädare och vill inte behöva stå till svars för vad som skrivs på sajten.

Aftonbladet publicerar nu mejl från riksdagsmannen Kent Ekeroth till redaktionen där han bland annat skriver ”Kom igen nu – gör sidan intressant och levande” och ”Lägg upp den här youtubevideon”.

Ekeroth förnekar att han kan styra över sajtens innehåll.

– Jag har inte inloggning, jag kan inte moderera vare sig inlägg eller kommentarer. Jag är inte en del av redaktionen, säger han.

– Sedan har jag kontakter med dem och har åsikter precis som alla andra och dem framför jag också, för att göra sajten bättre och för att säga till dem när jag tycker att de gör övertramp.

Det är känt att Ekeroth upplåter sitt bankkonto för donationer till Avpixlat för att personerna bakom sajten ska få vara anonyma.

SD-ledningen ska nu "höra sig för" om Ekeroths relation till Avpixlat. Pressekreteraren Martin Kinnunen tycker dock inte att mejlen tyder på att Ekeroth har makt över sajtens innehåll.

– Hade han haft det så hade han inte behövt tipsa dem hur man ska lägga upp eller klaga på att de gör saker dåligt, för då skulle han kunna göra det själv, säger Kinnunen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.