Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ekeroth vill ha mer pengar för järnrörsbilder– överklagar dom

Riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) vill ha mer i skadestånd för publiceringen av järnrörsbilderna. I ett fall där han dragit Dagens Media inför rätta och vunnit, kräver han nu 7.000 kronor mer.

Det var i samband med järnrörsskandalen i november 2012 som en video på SD-toppar, och stillbilder från videon, publicerades av tidningssajter.

Det var riksdagsledamoten Kent Ekeroth som stod för filmandet när hans berusade partikamrater härjade på stan, och han äger därför upphovsrätten till filmen och bilderna.

Efter publiceringarna krävde han därför ersättning av flera medieföretag, samt skadestånd.

I ett mål mot Dagens Media tilldömdes han i början av december 4.200 kronor plus ersättning för advokatkostnader. I de 4.200 kronorna ingick bland annat ersättning för att hans namn inte fanns med som upphovsman vid publiceringen, men också ett skadestånd på 1000 kronor.

Då hade tingsrätten sänkt hans krav – som från början var på 11.200 kronor – kraftigt.

Tingsrättens motivering var bland annat att både filmen och bilderna tidigare publicerats av andra medier, och att Ekeroths vinst på en eventuell försäljning av rättigheterna till filmen därför inte kan ha påverkats mer än marginellt av Dagens Medias intrång i hans upphovsrätt.

På tisdagen inkom det ett överklagande till Hovrätten över Skåne och Blekinge där Ekeroth överklagar domen och kräver 8.000 kronor i skadestånd, i linje med det han ursprungligen yrkade i tingsrätten.

Hovrätten ska först besluta om prövningstillstånd i målet, det är alltså inte säkert att det blir någon ytterligare rättegång om skadeståndet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.