Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Eko-kläder och rättvisemärkt på catwalken

Några av mannekängerna; Ulla Skoog, Jytte Guteland och Alexandra Charles.
Några av mannekängerna; Ulla Skoog, Jytte Guteland och Alexandra Charles. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Somliga av Almedalens mingel drar fler deltagare än andra. När SKTF och Rättvsemärkt lockade med modevisning av rättvisemärkta kläder var det kö ut på gatan - inte alldeles vanligt i fackliga sammanhang i dessa tider. Men förmodligen var det modellerna som lockade mest.

- Vi kan göra skillnad i garderoben. Det går att vara snygg och rättvis, utropade konferencieren Emma Rung.

Och till folkets jubel gjorde modellerna sitt bästa för att bevisa sanningen i det. LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin gjorde en rutinerad modellknyck på nacken, biskopen Lennart Koskinen imponerade med sitt höftarbete och miljöpartiets Maria Wetterstrand bländade med sitt leende iförd sina egna rättvisemärkta skor och ekologiska jeans och med en röd tröja från Rättvisemärkt.

- Det här hade ingen trott när jag gick på gymnasiet, inte jag själv heller, sa hon efteråt.

- Men det var jätteroligt så det gick inte att låta bli att le. Jag hade faktiskt frågat innan om det gick för sig för modeller brukar alltid se så sura ut.

Men catwalkens drottning var förstås Alexandra Charles. Svårslagen i sin byxdress. Budskapet var att fler ska kräva rättvisemärkta kläder så blir de vanligare i affärerna.

- För det får vi erkänna att utbudet är sparsmakat än så länge, säger Emma Rung.
Hon hoppas på samma utveckling sm med rättvisemärkt mat. Den har blivit allt vanligare i butikerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.