Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Emma Lennartsson får en fallskärm på över en miljon

Other: Lotta Härdelin

Emma Lennartsson, som tidigare var statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare, får drygt 1,3 miljoner kronor i avgångsvederlag från Socialdemokraternas partikassa. Det kan DN avslöja.

När hon i somras hastigt lämnade regeringskansliet betonade hon att hon inte fick något avgångsvederlag från regeringskansliet.

– Det är ett ovanligt beslut, säger partikassören Roger Bertzell.

Emma Lennartsson meddelade i en DN-intervju i slutet av augusti att hon omedelbart lämnade sin topptjänst som statssekreterare i statsrådsberedningen. Orsaken var att hon under 2016 deltagit i två möten då hon ”haft tillfälle att ställa följdfrågor” om it-skandalen på Transportstyrelsen. Men det gjorde hon inte.

– Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, sade hon.

I intervjun sade hon också att hon skulle lämna sin tjänst utan avgångsvederlag. Men vad varken hon eller statsminister Stefan Löfven - som vid avgången önskade henne ”all lycka framöver” - berättade var att hon i stället skulle få ett avgångsvederlag på en årslön från Socialdemokraternas partikassa.

Det formella beslutet fattades av Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) den 1 september, fem dagar efter att hon meddelat sin avgång. VU leds av partiledaren Stefan Löfven.

– Hon hade tidigare en anställning som stabschef och gruppsekreterare hos oss. Då har man ett trygghetsavtal i och med att man inte går under lagen om anställningsskydd. Då har vi aktiverat det utifrån att hon tidigare arbetade hos oss, säger Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell till DN.

Trygghetsavtalet innebär att Emma Lenartsson under ett års tid får sin lön hon hade i statsrådsberedningen på 109 800 kronor i månaden. Eventuella andra inkomster ska dras av ifrån lönen som kan komma att uppgå till 1 317 600 kronor.

VU valde att utlösa fallskärmen, trots att Emma Lennartsson lämnat sin tjänst och egentligen inte hade rätt till det.

– När det blev så att hon fick sluta så abrupt och sade upp sig så aktiverade vi trygghetsavtalet, säger Roger Bertzell.

Men varför har ni inte berättat om det här tidigare?

– Vem skulle vi berätta det för, tycker du?

För allmänheten, kanske? Det framgick att hon lämnade statsrådsberedningen utan avgångsvederlag, men nu har hon alltså fått ett avgångsvederlag av Socialdemokraterna i stället.

– Det är ingen som har frågat oss. Men så fort du frågade fick du svar.

Och hon behöver inte göra något för pengarna?

– Nej, det är ett trygghetsavtal som utlöses när man inte längre jobbar. Det är för att vi ska kunna rekrytera människor till uppdrag där man kan få lämna uppdraget och det inte finns någon anställningstrygghet.

Men om hon hade lämnat en tjänst hos er för att i stället arbeta på statsrådsberedningen - hur kan man då aktivera ett trygghetsavtal?

– Hon hade ett trygghetsavtal i grunden när hon jobbade hos oss. När hon fick frågan att gå över och företräda partiet som statssekreterare i regeringskansliet så lämnade hon tjänsten hos oss. När hon sade upp sig och slutade valde vi att aktivera det trygghetsavtalet.

Det handlar om över en miljon kronor av partikassan - det är väl mycket pengar för Socialdemokraterna?

– Det är väldigt mycket pengar.

Har ni sådana marginaler att ni kan fatta sådana beslut? Hon hade ju ingen juridisk rätt till avtalet.

– Det här handlar om att man ska kunna hitta människor som är väldigt duktiga och lämnar sina jobb med anställningstrygghet för att arbeta hos oss. När man jobbat hos oss och får erbjudande om att arbeta i regeringskansliet vill vi få de som är väldigt duktiga på de här positionerna, och då behöver vi trygghetsavtal.

Men i det här fallet handlar det om en person som inte anser att hon kan arbeta kvar i regeringskansliet på grund av misstag som hon begått. Tror du inte att det här kan ses som en belöning till en person som lämnat sin post  i regeringskansliet?

– Det här är verkligen ingen belöning. Det här är ett trygghetsavtal som hon fått för att hon haft en anställning hos oss som inte har någon anställningstrygghet.

Men det blir väl en mjuklandning för en person som gjorde en poäng av att hon inte fick något avgångsvederlag från regeringskansliet?

– Det är väl en fråga du får ställa till henne.

DN har förgäves sökt Emma Lennartsson för en kommentar.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade avgångsvederlaget när han intervjuades i P4 Uppland i samband med hans besök i Uppland på torsdagen.

— När vi värvade henne till vårt partikansli under oppositionstiden från Kommunal där hon var utredningschef ingick att om jobbet avslutas, så ska det finnas en ekonomisk trygghet, säger Stefan Löfven.

Han tycker att Lennartssons fallskärm är rimlig.

— Det är partiet som fattar beslut, det är inte skattepengar. Det är partiet som fattar beslut och betalar, säger Löfven.

Enligt Socialdemokraternas redovisning till Kammarkollegiet kom dock mer än hälften av intäkterna från offentliga medel under 2016, 134 miljoner kronor av totalt 239 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.