Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”En fadäs som är svår att förklara bort”

Läget är tufft för S och dess ledare Håkan Juholt. DN.se ställde fyra frågor till DN:s politiska reporter Jens Kärrman inför terminens första gruppmöte med S-ledamöterna på tisdagseftermiddagen.

Har Håkan Juholts senaste fadäs om försvarspolitiken skadat förtroendet för honom inför riksdagsgruppen?

– Det är jag övertygad om. Han kommer tillbaka från semestern, och det första han gör är att trampa snett i en fråga som ska vara hans expertområde. Det är också ett snedsteg som är svårt att förklara bort med mediedrev eller internt krypskytte, som varit de två vanligaste förklaringar han använt den senaste tiden.

Vad kan han göra för att reparera skadan?

– Jag vet faktiskt inte. Han har ett jätteknepigt läge med dåliga opinionssiffror och ett parti som ser ut att befinna sig i fritt fall. Det är verkligen tiotusenkronorsfrågan. Blir han väldigt bra i partiledardebatten i morgon har han en chansen att fila till sitt anseende lite.

S-kvinnorna vill inte gå med på Juholts förslag att Urban Ahlin blir ny sekreterare för riksdagsgruppen. Vem kan få posten om inte Ahlin får den?

– Jag har svårt att tänka mig att riksdagsgruppen kommer att gå emot Håkan Juholt. De har inte hänt tidigare. Så jag tror det kommer att bli Urban Ahlin, men det är en jobbig fråga för både Juholt och Ahlin att nomineringen ifrågasätts.

Vilka andra frågor är på bordet när S-gruppen träffas?

– Jag antar att de kommer att tala om opinionsläget och vilka politiska frågor man ska fokusera på. Och om partiledardebatten i morgon där Juholt har möjlighet att ta nya initiativ.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.