Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/en-klimataktivist-med-stjarnstatus-i-alla-fall-utomlands/

01:01. Greta Thunbergs globala rörelse växer i världen.Tiotusentals klimatdemonstranter följer henens spår. Men på hemmaplan är det tomt.
Politik

En klimataktivist med stjärnstatus – i alla fall utomlands

ANTWERPEN/HAMBURG. I en växande global rörelse demonstrerar tiotusentals för klimatet, inspirerade av Greta Thunberg. Den 15 mars planeras manifestationer på över 700 platser i ett 60-tal länder.

Men 16-åringens uppriktighet provocerar också politiker i flera länder, och i Sverige drar hennes envisa klimatstrejk betydligt mindre skaror.

Rätta artikel

Med en svart spritpenna skriver flickorna i varandras ansikten: SAVE OUR PLANET. Panna, kind, kind. Klockan är strax före nio, skyarna är regntunga när folk börjar strömma in till torget framför operahuset i Antwerpen.

Greta Thunberg har blivit kontroversiell: hon uppmanar inte bara till skolk, utan också till radikalt ny politik. För det får hon kritik och ibland hatiska eller hånfulla reaktioner.

Olivia Engels, Fien De Munck och Lucy Soeters har klimatdemonstrerat i Antwerpen förut, med sin latinlärares goda minne. Foto: Roger Turesson

Men här har hon hjältestatus.

– Vi har latinprov i dag, men vår lärare låter oss göra det i morgon i stället. Så länge vi säger till i förväg får vi gå hit, säger Olivia Engels.

På hennes plakat står: ”Make the world GRETA again”.

 – Andra lärare i vår skola gillar inte alls att vi skolstrejkar, och tycker att vi ska göra det på helgen. Men det här måste ske på vardagar för att få effekt, säger Fien De Munck, hennes kompis.

De är fjorton år gamla.

En halvtimme senare avgår 3.000 personer från torget vid operan, 50 procent fler än vad polisen hade räknat med. Demonstrationståget går genom Antwerpens modebutikstäta gator i en och en halv timme. Slagord varvas med popmusik ur högtalare. Längst fram går Greta Thunberg med sin egen skylt. En grupp unga klimataktivister håller ett rep för att markera ett utrymme runt henne, så att trängseln inte kommer för nära.

***

I Stockholm, veckan därpå, inleder Greta Thunberg sin skolstrejk som vanligt, klockan åtta. Det regnar. På morgonen kommer en trogen liten skara. Totalt under en fredag brukar det bli runt 250 personer, men många stannar bara en kort stund.

Journalister från El Pais och Le Monde är på Mynttorget för att göra stora reportage.

***

När Greta Thunberg greppar mikrofonen i Antwerpen trycker publikhavet på nedanför scenen. Hon ser ut över folkmassan och säger:

”Fridays for future” har blivit ett samlingsnamn för klimatdemonstrationerna som sker inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejk. I belgiska Antwerpen kommer 3.000 personer, ett nytt rekord för staden. Foto: Roger Turesson

– Allt för länge har makthavarna kommit undan med att ignorera klimatkrisen. Vi ska se till att de inte kommer undan längre!

Stämningen påminner om en rockkonsert.

Den här dagen demonstrerar 13.000 personer runt om i Belgien.

Efteråt äter Greta Thunberg och hennes pappa Svante en vegansk lunch på centralstationen i Bryssel. Efter att ha tillbringat sportlovet på resande fot, Bryssel, Paris, Antwerpen, är Greta Thunberg på hemväg nu. Sista anhalt är Hamburg.

Människor kommer ideligen fram: tonåringar, pensionärer, affärsfolk. En del vill ta en bild, många ursäktar sig, men måste bara få säga ”heja dig!”

– Jag bara häpnar över vad du har åstadkommit. Mina döttrar ville strejka, men deras lärare hade synpunkter, så inskränkt av dem! Vad ger det att bli fast med ändan på en skolstol? säger Lewis Langford, en man i beige rock och portfölj som väntar på samma tåg som vi.

Greta Thunberg får ständigt erbjudanden om att medverka i konferenser, dokumentärer, böcker och intervjuer. Hon säger nej till nästan allt.

Det har gått på några månader. Den 20 augusti inledde Greta Thunberg sin protest utanför riksdagshuset. Inspirerad av Parkland-studenterna i Florida hade Greta Thunberg försökt få med sig några klasskamrater, men när ingen var intresserad började hon ensam. Efter riksdagsvalet ersatte hon den dagliga protesten till den fredagsstrejk som fortfarande pågår.

I dag har klimatstrejken blivit en massrörelse. Många engagerar sig under vinjetten och hashtagen ”Fridays for future”. (Belgien förlade av misstag sina demonstrationer till torsdagar i stället, där de har blivit kvar.)

Lewis Langford är upprörd över hur Theresa May har bemött klimatstrejken. Själv har han uppmanat sina egna tonårsdöttrar att strejka. När han får syn på Greta Thunberg på perrongen kan han inte låta bli att gå fram till henne. Foto: Roger Turesson

I takt med att demonstrationerna har spritt sig och växt har Greta Thunberg bjudits in på högsta politiska nivå, och varje större framträdande har gett hennes namn mer skjuts: Katowice, Davos, Bryssel, Elyséepalatset. Hon har prisats av amerikanska politiker som Bernie Sanders, Alexandra Ocasio Cortez och Arnold Schwarzenegger; av filmstjärnan Leonardo Di Caprio och U2-sångaren Bono. Ofta fastnar de för flickans obevekliga budskap och fasta blick.

Jag delade ingenting, inga bilder, tänkte: varför skulle jag göra det?

Kontrasten mot hemmaplan är stor: i Sverige är de politiska inviterna få. Alla partiledare har passerat henne, tre har stannat till. Hon tror inte att den segdragna regeringsbildningen är hela förklaringen:

– Det finns två sorters politiker: de som saknar klimatpolitik och som vet att de inte har något att vinna på att prata med mig. De övriga är nog rädda för att jag ska kritisera dem, de har ju inte heller några lösningar. De säger att Sverige är bäst i världen, men det stämmer inte. Sverige är ett av tio länder med högst ekologiskt avtryck per capita, säger hon i tågkupén.

Ina Maria Heymans och Nenalina Maes förbereder sig för demonstrationen med Greta Thunberg som besöker Antwerpen. De har uppmuntrats också av sina föräldrar att delta. Foto: Roger Turesson

Utanför fönstret förändras arkitekturen och landskapet när Belgien blir Tyskland. Det är grönt ute för årstiden.

Hur var det att träffa Frankrikes president?

– Det var bra. Jag hade sett till att också de lokala ledarna fick följa med. Vi pratade om vad man kan göra för klimatet. Jag delade ingenting, inga bilder, tänkte: varför skulle jag göra det? 

Tror du att Emmanuel Macron ville sola sig i din glans?

– Det spelar i så fall ingen roll. Det viktiga är att något händer.

Utanför rådhuset i Hamburg håller Greta Thunberg ett kort tal. Hon får också ta emot en låda med mer än 72 000 namnunderskrifter till stöd, uttryckligen ett försök att skapa en motvikt till näthatet. Foto: Roger Turesson

Greta Thunberg blir inte nervös av att tala inför storpublik. Hon tror att Aspergerdiagnosen hjälper henne att hålla kurs. Helt andra saker gör henne stressad.

När Greta Thunberg var elva år och lärde sig om klimatförändringarna gick hon in i en depression. Familjen hamnade i en kris som den kom ur först genom en livsstilsförändring. De slutade flyga, blev veganer, slutade slökonsumera.

I dag mår Greta Thunberg bra. I engagemanget har hon något att leva för, och folk lyssnar.

Hennes historia har berättats över hela världen.

Barn ska gå i skolan

Alla är emellertid inte lika förtjusta i den 16-åriga klimataktivisten, och utomlands har kritiken också kommit från högt uppsatta politiker. Främst gäller det skolstrejken:

– Avbrotten ökar lärarnas arbetsbörda och ödslar noga förberedd lektionstid, sa en talesperson för Storbritanniens premiärminister Theresa May i mitten av februari.

Roy Stokes, utbildningsminister i den australiska delstaten New South Wales, kallar skolstrejk för ett ”opassande beteende” och varnar för att elever som skolkar den 15 mars kan straffas:

– Barn ska gå i skolan.

Punkt.

Greta Thunberg höjs till skyarna och ifrågasätts samtidigt på alla plan.

I Hamburg väntar journalisterna redan i hotellobbyn. Många frågor är återkommande: hur känns det att ha startat en sådan här stor rörelse? Vad händer härnäst? Vad ska politikerna göra? Foto: Roger Turesson

Hennes kopplingar till pr-strategen Ingmar Rentzhog har granskats: Rentzhog, som profilerat sig med klimatfrågorna, uppmärksammade tidigt skolstrejken. Han plockade in henne i en rådgivande grupp av ungdomar till styrelsen för den ideella stiftelsen ”We don’t have time”. Att det också fanns ett bolag som använde Greta Thunbergs namn hade varken hon eller hennes föräldrar en aning om. I februari bad Ingmar Rentzhog om ursäkt, och Greta Thunberg har av tidsskäl lämnat arbetet i stiftelsen.

Att klimatstrejken sammanföll med lanseringen av ”Scener ur hjärtat”, den bok som familjen Ernman Thunberg tillsammans har skrivit om familjens kris, har också misstänkliggjorts. Föräldrarna har betonat att allt engagemang kommer från Greta själv. Inkomsterna från boken går till välgörenhet. Greta Thunberg själv ska stå fri.

En del debattörer resonerar kring att vuxenvärldens okritiska hyllande av tonåringar är att göra det lätt för sig.

På sociala medier är tonen grövre. I Sverige kommer de inte sällan från anonyma konton, ofta från personer som tycks ha en nationalkonservativ agenda, men i andra länder har hennes namn skapat motsättningar, också bland etablerade politiker och debattörer.

Den 15 mars planeras en global massdemonstration för klimatet. Hittills är man uppe i över 720 platser, i 72 länder. Foto: Roger Turesson

I Tyskland blev hon angripen av Paul Ziemiak, generalsekreterare i CDU, som på Twitter kallade hennes kritik av tysk kolkraftpolitik för ”absurd”. ”Inte ett ord om arbetsplatser, energisäkerhet, ekonomisk nytta. Endast ren ideologi. Stackars Greta!”

Inlägget fick snabbt 1.500 kommentarer. En ledamot av förbundsdagen undrade hur det stod till med självkänslan hos den som måste hetsa upp sig över en 16-åring.

Hatet är i Tyskland starkare och mer högljutt än i Sverige. Det handlar om det provocerande i att ta klimathotet på allvar, men också skolk är en laddad fråga.

I Hamburg väntar ett tjugotal personer i hotellobbyn. Tidskriften Der Spiegel har skickat sex, sju journalister. Greta Thunberg har ätit frukost på rummet, svensk limpa och hummus. Hon placeras i en soffa där hon intervjuas. Utanför står två vakter i skägg och toppluva. Det är råkallt. Den lokala logistiken kring Greta Thunberg sköts bestämt av Annalena Kirchler, med vana vid att hålla i stora arrangemang. När börjar vi gå mot mötesplatsen fortsätter Der Spiegels reporter att intervjua.

Men snart beordrar Annalena Kirchler journalisterna att lämna Greta ifred. Frågorna har börjat gå in på infekterad, tysk inrikespolitik: ”om kolkraftverken bör stänga, hur ska vi då göra med kärnkraften, menar du?” 

”Greta! Greta! Greta!” skanderar publiken.Själv tycker hon inte att hon har gjort något: ”Jag har ju bara suttit. Andra har tagit efter. Men jag tror att tajmingen råkade vara bra.” Foto: Roger Turesson

Hon svarar fåordigt. Efteråt säger hon att hon inte sitter inne med några lösningar. Det viktiga, menar hon, är att sätta press på politikerna att följa Parisavtalet och den senaste rapporten av FN:s klimatpanel IPCC. Att lyssna på forskarna. Det är vad hon alltid säger.

I Hamburg marscherar 6.000 demonstranter. Innan Greta Thunberg går ut på scenen för ett kort tal ger hon intervjuer till ett tiotal stora, tyska och internationella medier. 

Varför tror de alltid att man har en dold agenda?

Två tonåringar lämnar över en kartong till Greta Thunberg med 72.650 namnunderskrifter till stöd för Greta, och som uttalad motvikt till hatet.

Efteråt får hon hemlagad grönsakscurry på de lokala arrangörernas kontor. Hon avslutar den avbrutna intervjun med Der Spiegel, vars reportrar väntar i ett rum på kontoret. De frågar om hennes relation till Ingmar Rentzhog, och om hur hon själv lever. Har hon någonsin flugit? (”Ja. Det tror jag att nästan alla har.”) 

Uppmärksamheten kring Greta Thunberg har på många håll varit större utomlands än i Sverige. Hon får ofta lokal hjälp att hantera press och intresserade människor, i samband med demonstrationerna. Foto: Roger Turesson

Det blir bråttom till tåget. På nyhetsskärmarna på stationen syns Greta Thunbergs namn över hela skärmen.

***

I kupén får hon en rynka i pannan. Ögonen är allvarliga, lite trötta.

– Varför tror de alltid att man har en dold agenda? Varför kan de aldrig tro att man gör något för en god sak?

Tonen är hårdare i Tyskland, både bland journalister och på sociala medier, förklarar hon och fortsätter: 

– Ofta skjuter man in sig på min personlighet och mitt utseende. På plastartiklar, en salladsskål som har synts i bild. Men jag ser också hatet som ett positivt tecken. Det visar att det vi gör uppfattas som hotfullt.

Greta Thunberg reser med tåg genom Europa: ”Jag tycker om att resa långsamt. Man ser platser och saker, städer där det har varit demonstrationer. Man lär sig geografi.” Foto: Roger Turesson

En bonuseffekt är att hon har lärt sig en hel del tyska genom de ilskna kommentarerna. 

Tåget passerar några tyska energikällor: kolkraftverk, vindkraftverk, solceller. Tyskland övergår i Danmark.

Greta Thunberg skriver också sina tal på tåg. Nästa tal ska handla om den äldre generationens svek, säger hon. Sedan tittar hon på Youtube. Under de dagar vi tillbringar med Greta Thunberg skrattar hon aldrig så mycket som hon gör när hon berättar om de dansande hundarna på Youtube.

• • •

Efter Greta Thunbergs tal i Davos skrevs över 5 000 artiklar på tyska om henne. Men i Tyskland är journalisterna ofta tuffare än på många andra ställen. I Hamburg vill de veta om hon har några kopplingar till ekonomiska intressen. Hon svarar nej. Foto: Roger Turesson

Den 15 mars planeras demonstrationer på mer än 716 platser i 72 länder. I Sverige arrangeras tiotals evenemang. 

– Antalet deltagare är kanske inte så stort, men det är inte oviktigt att det finns klimatstrejker i minst 138 kommuner. Man ska också komma ihåg att det är skillnad på att demonstrera ett par timmar, på en enskild dag, och att regelbundet vika en hel dag, som Greta. Det är 20 procent av en skoltid, säger Janine O’Keeffe, som är aktiv inom nätverket Klimatsverige, där en lång rad organisationer ingår.

I Stockholm har tillstånd begärts för strejken på Mynttorget, men i uppiffad version, med bland annat 600 körsångare. Platsen kan komma att ändras om det ser ut att komma för många.

Skillnaderna mellan länderna bekräftas av forskningen: Sverige har historiskt ofta haft många, men mindre, manifestationer, säger Magnus Wennerhag, som forskar i sociologi vid Södertörns högskola:

–Vi är ett stort land: i till exempel Belgien kan det vara mer naturligt för alla att ta sig till Bryssel. Allt är nära, säger han.

Argast blir jag på makthavare, de som har information men som ändå inte gör något

Varför har Greta Thunberg blivit mer kontroversiell i en del andra länder, tror du?

– Att yngre demonstranter förlöjligas är inget nytt. Man gjorde något liknande under protesterna mot Vietnamkriget: ”äsch, det är bara studenter”.

Han säger att svenskar generellt är positiva till demonstrationen som ett påverkansmedel, och att de allra flesta kan tänka sig att någon gång demonstrera. Så är det inte i till exempel Frankrike. Det kan möjligen delvis förklara varför Greta Thunberg inte har blivit lika kritiserad här.

Greta Thunberg reser över Europa med sin egen skylt. Det är den andra skylten: den första, i masonit, blev utsliten av vintervädret. Den här är gjord i plywood. Foto: Roger Turesson

På Facebook och i tal bemöter Greta Thunberg en del av kritiken. Men mycket ser hon inte, hon har slutat läsa kommentarer. Dessutom har hon inte tid.

Blir du inte arg ibland, på hur långsamt det går?

– Jo. Fast jag tror ju inte att en familj som åker till Bali på semester är ondskefull. Jag tror inte att de har tillräcklig kunskap, för hade de det skulle de agera annorlunda. Argast blir jag på makthavare, de som har information men som ändå inte gör något.

Under en tid var du väldigt ledsen. Kan du fortfarande bli det?

– Jag är väldigt känslig, men jag ser det som en styrka. Det är fint med empati. Jag är absolut ledsen, men det är inte alltid jag hinner vara det.

Bild 1 av 12 Olivia Engels, Fien De Munck och Lucy Soeters har klimatdemonstrerat i Antwerpen förut, med sin latinlärares goda minne.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 12 ”Fridays for future” har blivit ett samlingsnamn för klimatdemonstrationerna som sker inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejk. I belgiska Antwerpen kommer 3.000 personer, ett nytt rekord för staden.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 12 Lewis Langford är upprörd över hur Theresa May har bemött klimatstrejken. Själv har han uppmanat sina egna tonårsdöttrar att strejka. När han får syn på Greta Thunberg på perrongen kan han inte låta bli att gå fram till henne.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 12 Ina Maria Heymans och Nenalina Maes förbereder sig för demonstrationen med Greta Thunberg som besöker Antwerpen. De har uppmuntrats också av sina föräldrar att delta.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 12 Utanför rådhuset i Hamburg håller Greta Thunberg ett kort tal. Hon får också ta emot en låda med mer än 72 000 namnunderskrifter till stöd, uttryckligen ett försök att skapa en motvikt till näthatet.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 12 I Hamburg väntar journalisterna redan i hotellobbyn. Många frågor är återkommande: hur känns det att ha startat en sådan här stor rörelse? Vad händer härnäst? Vad ska politikerna göra?
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 12 Den 15 mars planeras en global massdemonstration för klimatet. Hittills är man uppe i över 720 platser, i 72 länder.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 12 ”Greta! Greta! Greta!” skanderar publiken.Själv tycker hon inte att hon har gjort något: ”Jag har ju bara suttit. Andra har tagit efter. Men jag tror att tajmingen råkade vara bra.”
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 12 Uppmärksamheten kring Greta Thunberg har på många håll varit större utomlands än i Sverige. Hon får ofta lokal hjälp att hantera press och intresserade människor, i samband med demonstrationerna.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 12 Greta Thunberg reser med tåg genom Europa: ”Jag tycker om att resa långsamt. Man ser platser och saker, städer där det har varit demonstrationer. Man lär sig geografi.”
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 12 Efter Greta Thunbergs tal i Davos skrevs över 5 000 artiklar på tyska om henne. Men i Tyskland är journalisterna ofta tuffare än på många andra ställen. I Hamburg vill de veta om hon har några kopplingar till ekonomiska intressen. Hon svarar nej.
Foto: Roger Turesson
Bild 12 av 12 Greta Thunberg reser över Europa med sin egen skylt. Det är den andra skylten: den första, i masonit, blev utsliten av vintervädret. Den här är gjord i plywood.
Foto: Roger Turesson