Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/en-klimataktivist-med-stjarnstatus-i-alla-fall-utomlands/

01:01. En klimataktivist med stjärnstatus – i alla fall utomlands.
Svensk politik

En klimataktivist med stjärnstatus – i alla fall utomlands

ANTWERPEN/HAMBURG. I en växande global rörelse demonstrerar tiotusentals för klimatet, inspirerade av Greta Thunberg.

Men 16-åringens uppriktighet provocerar också politiker i flera länder, och i Sverige drar hennes envisa klimatstrejk betydligt mindre skaror.

DN följde med Greta Thunberg på en resa genom Europa.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Olivia Engels, Fien De Munck och Lucy Soeters har klimatdemonstrerat i Antwerpen förut, med sin latinlärares goda minne.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 12 ”Fridays for future” har blivit ett samlingsnamn för klimatdemonstrationerna som sker inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejk. I belgiska Antwerpen kommer 3.000 personer, ett nytt rekord för staden.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 12 Lewis Langford är upprörd över hur Theresa May har bemött klimatstrejken. Själv har han uppmanat sina egna tonårsdöttrar att strejka. När han får syn på Greta Thunberg på perrongen kan han inte låta bli att gå fram till henne.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 12 Ina Maria Heymans och Nenalina Maes förbereder sig för demonstrationen med Greta Thunberg som besöker Antwerpen. De har uppmuntrats också av sina föräldrar att delta.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 12 Utanför rådhuset i Hamburg håller Greta Thunberg ett kort tal. Hon får också ta emot en låda med mer än 72 000 namnunderskrifter till stöd, uttryckligen ett försök att skapa en motvikt till näthatet.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 12 I Hamburg väntar journalisterna redan i hotellobbyn. Många frågor är återkommande: hur känns det att ha startat en sådan här stor rörelse? Vad händer härnäst? Vad ska politikerna göra?
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 12 Den 15 mars planeras en global massdemonstration för klimatet. Hittills är man uppe i över 720 platser, i 72 länder.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 12 ”Greta! Greta! Greta!” skanderar publiken.Själv tycker hon inte att hon har gjort något: ”Jag har ju bara suttit. Andra har tagit efter. Men jag tror att tajmingen råkade vara bra.”
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 12 Uppmärksamheten kring Greta Thunberg har på många håll varit större utomlands än i Sverige. Hon får ofta lokal hjälp att hantera press och intresserade människor, i samband med demonstrationerna.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 12 Greta Thunberg reser med tåg genom Europa: ”Jag tycker om att resa långsamt. Man ser platser och saker, städer där det har varit demonstrationer. Man lär sig geografi.”
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 12 Efter Greta Thunbergs tal i Davos skrevs över 5 000 artiklar på tyska om henne. Men i Tyskland är journalisterna ofta tuffare än på många andra ställen. I Hamburg vill de veta om hon har några kopplingar till ekonomiska intressen. Hon svarar nej.
Foto: Roger Turesson
Bild 12 av 12 Greta Thunberg reser över Europa med sin egen skylt. Det är den andra skylten: den första, i masonit, blev utsliten av vintervädret. Den här är gjord i plywood.
Foto: Roger Turesson