Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

En positiv trend för S

Skillnaden mellan de politiska blocken ökar och de rödgröna leder nu med 8,0 procentenheter över allianspartierna, enligt DN/Ipsos senaste mätning. December­överenskommelsen anses ha gynnat Socialdemokraterna som har en stigande trend.

I DN/Ipsos januarimätning får Socialdemokraterna 34,3 procent av väljarstödet. Det är den högsta siffran sedan februari 2014 och drygt tre procentenheter över valresultatet från september. Jämfört med den senaste mätningen i december är uppgången 2,3 procentenheter.

Även om ökningen jämfört med december inte är statistiskt säkerställd är trenden att S har medvind just nu.

– Decemberöverenskommelsen har gynnat Socialdemokraterna. Stefan Löfven spelade högt med sitt hot om extra val. Och trots att blockpolitiken cementerades i och med överenskommelsen var det han som kom ut som vinnare, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Samtidigt ökar gapet mellan de två politiska blocken. De rödgröna partierna S, MP och V får stöd av 46,3 procent av väljarna. Det är en uppgång med 2,2 procentenheter sedan förra mätningen och innebär att gapet till de fyra borgerliga partierna nu är 8,0 procentenheter.

– Vi ser att skillnaden mellan blocken ökar. Alliansen har försvagats något sedan valet, säger David Ahlin.

Förändringarna för respektive parti är små jämfört med valresultat. I förhållande till DN/Ipsos decembermätning tappar dock Moderaterna 3,1 procentenheter i stöd. Den nya partiledaren Anna Kinberg Batra kan ändå notera att 23,2 procent av väljarna stödjer M, nästan på decimalen samma stöd som företrädaren Fredrik Reinfeldt lämnade efter sig på valnatten.

Näst störst bland de borgerliga partierna är Folkpartiet med 6,2 procents väljarstöd. Centern får stöd av 5,0 procent och Kristdemokraterna hamnar för fjärde mätningen i rad under riksdagsspärren med 3,8 procent. Mätningen är gjord innan det blev känt att Göran Hägglund avgår som partiledare för KD.

Både Miljöpartiet (6,3 procent) och Vänsterpartiet (5,8 procent) har ett stöd som är i nivå med valresultatet. Men jämfört med vilket stöd partierna hade inför höstens val har bägge tappat markant.

Även Sverigedemokraterna ligger med sina 13,1 procents väljarstöd nära höstens valresultat. SD har haft i stort sett samma stöd i alla mätningar sedan valet och opinionen verkar inte ha påverkats av höstens politiska turbulens.

Mätningen bygger på telefonintervjuer med 1.202 personer, varav 1 061 har angett partisympati. Ingen av förändringarna jämfört med december är statistiskt säkerställd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.