Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

En tuff och viktig debatt

Miljöpartiet kräver att få ingå i en regering tillsammans med Socialdemokraterna om de rödgröna får majoritet i valet nästa år. ”Vi kommer inte att stödja en regering som vi inte ingår i”, säger språkröret Gustav Fridolin till DN efter SVT:s partiledardebatt i går kväll.

Regeringsfrågan blev ett av de hetaste ämnena när de åtta partiledarna drabbade samman i Sveriges Televisions Agenda. Statsminister Fredrik Reinfeldt anklagade S-ledaren Stefan Löfven för att inte ge besked om hur oppositionens regeringsalternativ ser ut.

– Bekymra dig du om din kant. Det här fixar jag, sade Löfven irriterat när Reinfeldt pressade honom.

Precis som tidigare lovade Löfven att ge besked i regeringsfrågan ”i god tid” före valet i september nästa år. Men språkröret Gustav Fridolin räknar med att MP kommer att ingå i en regering.

– Jag tror inte att någon förväntar sig något annat än att Miljöpartiet kommer att ingå i nästa regering. Vi kommer inte att stödja en regering som vi inte ingår i, säger Fridolin.

Efter nästa riksdagsval blir det enligt den nya grundlagen en omröstning i riksdagens kammare om statsministerfrågan. MP; som just nu är tredje största parti i DN/Ipsos och flera andra opinionsmätningar, kräver alltså ministerposter för att ge sitt stöd till Stefan Löfven.

Tidigare under debatten hade Löfven bestämt sagt nej till att behålla den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. Det vill dock Miljöpartiet, som nyligen ändrade sig, nu behålla.

Fredrik Reinfeldt undrade vad det är som gäller om de rödgröna vinner valet.

– Det kommer att öka beskattningen på unga med 15 miljarder kronor, sade M-ledaren med adress till Löfven.

Det fanns också oenighet på den borgerliga kanten. När övningen med ryska bombplan i påskas strax utanför svenskt luftrum diskuterades sade FP-ledaren Jan Björklund:

– Jag tycker det är genant att vårt luftförsvar firar påsk när ryssarna övar utanför gränsen. Vi är alla ansvariga för det.

Statsministern höll inte med.

– Jag tycker inte vi ska framställa det som att vi vet vad som är rätt incidentberedskap och exakt hur den ska utformas.

Reinfeldt kan dock tänka sig ge mer pengar till försvaret, något som också C-ledaren Annie Lööf öppnade för.

– Jag är inte främmande för att på sikt öppna för mer resurser. Men först ska vi göra analysen, sade Annie Lööf och syftade på den parlamentariska försvarsberedningen.

Efter debatten tyckte Reinfeldt att han hade fått fram sitt budskap om jobben.

– Vi ska återkomma med satsningar som baseras på vår starka ekonomi, sade han.

Stefan Löfven tyckte inte att debatten var alltför hård.

– Vi visade grundläggande respekt för varandra och det är bra. Men det hettade till också och det måste det göra ibland, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.