Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/eneroth-oppnar-for-tidigarelagd-nedlaggning-av-bromma-flygplats-om-arlanda-byggs-ut/

Politik

Eneroth öppnar för tidigarelagd nedläggning av Bromma flygplats – om Arlanda byggs ut

Tomas Eneroth (S). Foto: Elin Åberg

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) öppnar upp för att tidigarelägga nedläggningen av Bromma flygplats – och menar att förutsättningen för det är en utbyggnad av Arlanda. 

Miljöpartiet sätter sig emot det villkoret. 

Frågan om utbyggnaden av Arlanda flygplats har länge skapat konflikt mellan de två regeringspartierna. Socialdemokraterna har hela tiden velat öka kapaciteten på flygplatsen, något Miljöpartiet har varit starkt kritiska mot. 

– För MP är det otänkbart att vi ska bidra till en utökad kapacitet utav flygtrafiken i Sverige, sade Isabella Lövin till DN i mars. 

I en intervju med Dagens Industri öppnar infrastrukturminister Tomas Eneroth nu upp för en tidigareläggning av planerna att lägga ned Bromma flygplats. Han menar också att förutsättningarna för det är en utbyggnad av Arlanda. Bromma flygplats tillstånd löper ut 2038.

– Det är klart att utvecklingen på Arlanda hänger ihop med nedläggningen av Bromma, det tror jag alla inser. Att lägga ned Bromma förutsätter att vi har bättre kapacitet på Arlanda, säger Eneroth till DI.

Han får frågan om huruvida en ”ökad kapacitet” betyder att det behöver byggas en helt ny landningsbana och svarar: ”ja, så är det naturligtvis”. 

Miljöpartiet vill inte bygga ut Arlanda flygplats. 

”Miljöpartiet har länge drivit att Bromma flygplats ska läggas ned och att marken ska användas till bostäder, men vi ser inte att ytterligare en rullbana behöver byggas för att det ska vara möjligt”, skriver Isabella Lövins pressekreterare Jakob Lundgren i ett sms till DN. 

DN har sökt Tomas Eneroth för en kommentar.