Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 00:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/engagemanget-stormar-nar-svedala-folkomrostar-om-fangelse-pa-eu-valdage/

Politik

Känslostormar när Svedala folkomröstar om fängelse

00:59. Två av EU-valets viktigaste frågor står i fokus när Svedalaborna ska rösta den 26 maj – i ett helt annat val.

Svedala. Miljö och kriminalitet, två av EU-valets viktigaste frågor, står i fokus när Svedalaborna ska rösta den 26 maj – i ett helt annat val. 

Parallellt med EU-valrörelsen pågår där en infekterad strid mellan en stor grupp invånare – och kommunledningen. 

På EU-valdagen är det folkomröstning om ett framtida fängelse i Svedala kommun.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Det var när kommunen och Kriminalvården presenterade sin ”lokaliseringsstudie” som känslostormen i Svedala började. Nio potentiella platser pekades ut: Här skulle ett fängelse med uppemot 300 platser kunna hamna.

– Jag satt uppe halva natten då. Tittade på Hemnet, undrade över om vi kunde bo kvar. Den där studien fick oss att inse att fängelset riskerade att förändra Svedala till en plats där vi inte ville bo, säger Anja Malmqvist. 

Bild 1 av 3 ”Lokaliseringsstudien fick oss att inse att fängelset riskerar att förändra Svedala till en plats där vi inte vill bo”, säger Anja Malmqvist som tillsammans med maken Martin Pråme Malmqvist engagerat sig i KD.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 3 Anja Malmqvist är ordförande för KD i Svedala. ”Politikerna som satt vid makten hade en helt annan vision för Svedala än vad jag hade”, säger hon.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 3 ”Jag tror att det kommer att bli ett nej men det är inte slutet på historien”, säger Martin Pråme Malmqvist (KD).
Foto: Anders Hansson

Nu är hon ordförande för Kristdemokraternas lokalavdelning i Svedala. För lite mer än ett år sedan hade hon aldrig engagerat sig politiskt.

– De nio platserna var de platser som vi tycker allra mest om i kommunen. Vår egen by, vår badsjö. När man pekade ut de här platserna som lämpliga för den här storanstalten så upplevde jag att de politiker som då satt vid makten hade en helt annan vision för Svedala än vad jag hade. Så då kände jag att jag var tvungen att engagera mig. 

Tillsammans med maken Martin Pråme Malmqvist gav hon liv till åt vilande lokalföreningen KD Svedala. 

● ● ●

Läget är mycket ansträngt i den svenska kriminalvården. 

Beläggningen är närmast hundraprocentig överallt. På de fängelser som har den högsta säkerhetsklassen är varje enskild plats nu upptagen – trots särskilda åtgärder, bland annat att intagna får dela rum och att besöksrum numera används som bostadsrum.

Men bygget av ett nytt fängelse i Svedala löser inte de akuta problemen.

– Det här är en del av en långsiktig planering kring att förnya anstaltsbeståndet. Den senaste vi la ner var Kirseberg som var en hundra år gammal anstalt. Då behöver vi ju ersätta Kirseberg i närområdet, nära Malmö, säger Per Björkgren, regionchef för region Syd på Kriminalvården.

– Det här har ju blivit en politisk fråga och vi får avvakta och se vad som händer. Men oavsett hur frågan går fram i Svedala, så behöver vi anstaltsplatser i södra Sverige.

Den svenska EU-valrörelsen går in i sin sista vecka. Den har handlat om stora frågor: miljön, migrationen. Gränsöverskridande stöldligor. På söndag i nästa vecka får EU:s medborgare rösta. 

För medborgarna i Svedala står mycket på spel också i närområdet.

● ● ●

– Det är trettio fotbollsplaner, säger Bertil Lindberg för att förklara hur stor fängelseanläggningen skulle bli. 

Han engagerar sig i ”Nej-rörelsen” och står den här torsdagen tio dagar före folkomröstningen utanför Ica-butiken i Svedala kommuns näst största tätort Bara. Han bjuder på kakor smyckade med ett rosa ”N”. ”Nej-kakor”. 

Mats Bentmar, ordförande i det nystartade partiet Älska Svedala bryter in.

– Sextio fotbollsplaner, är det.

Det är inte bara KD som har vaknat i Svedala, sedan fängelsefrågan kom upp på agendan: Under förra våren startade föreningen Fängelsefritt Svedala. Något senare föddes ur föreningen också partiet Älska Svedala. Sverigedemokraterna har svängt i frågan och är nu mot fängelset. 

När företrädare för föreningen - i september förra året - lämnade in en protestlista med 2.263 namn till kommunstyrelsen, möjliggjorde det nya politiska läget att folkomröstningen skulle bli verklighet. Några dagar senare fick både KD och Älska Svedala platser i kommunfullmäktige, efter att ha drivit fängelsefrågan hårt. 

”Nej-rörelsen” är mångfacetterad. Föreningen Fängelsefritt Svedala har enligt egen uppgift omkring 500 medlemmar. Och drygt 1.500 personer är med i föreningens Facebookgrupp. Engagemanget är stort – men grunden för engagemanget skiljer sig åt: Fängelset är ett hot mot naturmiljön.
Människor med kriminell bakgrund kanske flyttar till kommunen.
Byggnaden kommer att bli förfärligt ful i Svedalas vackra miljö. 

Bild 1 av 3 Therese Jacobsen Ljung tänker rösta nej.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 3 Mats Bentmar är ordförande i partiet Älska Svedala, som startades för att driva på för ett nej till fängelset. Efter valet i höstas finns partiet representerade i kommunfullmäktige.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 3 Bertil Lindberg vill inte se ett fängelse i kommunen. Här delar han ut ”Nej-kakor” till medborgare utanför Ica-butiken i Bara.
Foto: Anders Hansson

Therese Jacobsen Ljung tackar nej till ”Nej-sidans” kaka på torget utanför Ica-butiken i Bara. Men tänker ändå rösta nej till fängelset.

– Det är bara en egoistisk känsla, om jag får uttrycka mig så. Jag vill ju ha fängelser, jag vill ha häkten. Men jag vill inte ha dem där jag bor.

● ● ●

Vem röstar ja till ett fängelse? 

”Ja-sidan” har ingen aktiv rörelse. Men argumenten hörs: 

En stor anläggning med god långsiktighet kan ge arbetstillfällen, både vid fängelset och i anslutning till det.
Sverige behöver det här – Svedala kan bidra till ett tryggare samhälle.

Och så det argument för en ”ja-röst” som hörs tydligast från politiskt håll: Folkomröstningen kommer i ett skede där det egentligen inte finns något att rösta om. Vi ska inte säga nej än.

– Jag hade önskat att Kriminalvården hade kommit längre i sitt projekt. Så att jag också kunde ta ställning till deras tankar. Jag har inget att ta ställning till än. Men jag kommer rösta ”ja” för jag vill höra vad Kriminalvården har att berätta. Och jag är trygg i att jag kan säga nej rent konkret vid andra tillfällen, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson-Wester (M).

”Jag kommer rösta 'ja' för jag vill höra vad Kriminalvården har att berätta”, säger kommunstyrelsens ordförande (M) Linda Allansson Wester. Foto: Anders Hansson

Hon har varit med i processen från början, sedan avsiktsförklaringen med Kriminalvården skrevs den 1 februari 2017. ”Svedala kommun är positiv till att Kriminalvården avser etablera ny kriminalvårdsanläggning”, stod det och de båda parterna sade sig vara överens om att inrätta en gemensam projektorganisation. 

Beräknad tid fram till färdig anläggning: cirka 5-10 år.

● ● ●

De senaste åren har striden varit infekterad i Svedala. Röster ur ”Nej-rörelsen” har anklagat de ledande politikerna i kommunen för att förvränga fakta, ställa in en debatt inför folkomröstningen. Kommunens kommunikationschef har JO-anmälts för att ha anlitat en pr-byrå i arbetet med att informera medborgarna i fängelsefrågan. En anmälan som inte togs vidare av JO.

För kristdemokraterna Anja Malmqvist och Martin Pråme Malmqvist finns både förnuft och känsla i frågan. När lokaliseringsstudien kom var de bedrövade.

– Vi hade ju en gång beslutat oss för att detta ska vara vår plats på jorden. Det är här vi ska uppfostra våra barn, det är här de ska få springa fritt – utan att vi vet var de är. Allt det riskerade att ställas på ända, säger Martin Pråme Malmqvist.

– Vårt engagemang väcktes utifrån en magkänsla. Och sen när vi bestämde oss för att driva det här politiskt har vi försökt hålla oss till objektiva fakta. Satt oss in i vad det är som står på spel. 

Anja Malmqvist vågar inte hoppas på att det blir ett ”nej” i folkomröstningen. Maken Martin Pråme Malmqvist är mer hoppfull – men ser att striden kan bli längre än till nästa söndag. Folkomröstningen är rådgivande, kommunledningen har inte annonserat hur resultatet kommer att användas.

– Jag tror att det kommer att bli ett nej men det är inte slutet på historien, säger Martin Pråme Malmqvist.