Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Enighet om tvångssterilisering

Borgerliga företrädare har i samtal på socialdepartementet kommit överens om att låta steriliseringstvånget vid könsbyte vara kvar i väntan på ytterligare utredning. Men det finns ännu ingen överenskommelse i regeringen.

– Jag har upplevt att det finns en samstämmighet om att det är en klok väg, som vi har slagit in på, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till TT.

Klok eller ej. Den har väckt indignerade protester bland annat från statsrådet Erik Ullenhag (FP)

Hägglund tror att det beror på att partierna ännu inte hunnit diskutera frågan internt.

– Men det ligger även i de andra partiernas intresse att vi kan lägga fram ett genomarbetat förslag, säger han och hänvisar till att flera remissinstanser, bland annat statens medicinsk-etiska råd, har haft invändningar.

– Jag hoppas att alla partier nu tar det lite lugnt och tar det ansvar som åvilar en lagstiftare, säger Hägglund.

Som exempel på vad som behöver utredas ytterligare nämner han att lagändringen påverkar annan lagstiftning i bland annat föräldrabalken. Hägglund vill därutöver belysa barnperspektivet liksom medicinska och psykosociala konsekvenser.

Men de rödgröna partierna planerar en offensiv i socialutskottet för att sätta press på Folkpartiets, Centerpartiets och Moderaternas ledamöter som har partibeslut på att steriliseringen ska avskaffas.

Redan på torsdag nästa vecka tar Vänsterpartiet ett initiativ om ett förbud mot sterilisering i Socialutskottet.

– Det är dags att bekänna färg, säger Eva Olofsson (V), som menar att krav på ytterligare utredningar bara är ett sätt för KD att gömma undan frågan.

Lena Hallengren (S) kommer att kräva att socialminister Göran Hägglund (KD) kallas till utskottet för en redovisning.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kräver att riksdagen ska anta partiets motion, där Socialstyrelsens lagförslag finns bifogat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.