Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Enkät: Så vill partierna göra med Las

Other: Vilhelm Stokstad/TT

Det är stora skillnader mellan partierna i synen på anställningstrygghet och vem som ska få behålla jobbet när det blir arbetsbrist. Det visar DN:s enkät med de åtta riksdagspartierna.

En mätning av DN/Ipsos visar att det finns väljarstöd för att ändra i Las.

VAL 2018

Frågorna:

1. Vill ni ändra turordningsreglerna vid uppsägning som finns i LAS, och i så fall hur?

2. Varför vill ni/vill ni inte förändra reglerna?

 

Moderaterna

1. Ja. Moderaterna vill att turordningsreglerna i högre grad ska baseras på kompetens. Vi vill utforma förslagen i samråd med parterna på arbetsmarknaden.

2. M vill anpassa reglerna till en modern kunskapsekonomi och samtidigt förbättra möjligheterna till omställning och kompetensutveckling.

Centern

1. Ja. Kompetens ska värderas högre än anställningsår. Vill samtidigt öka tryggheten genom bättre möjligheter till omställning. Företag med upp till 50 anställda bör undantas från turordningsreglerna.

2. Medan näringslivet förändrats har inte lagstiftningen moderniserats i samma takt. Detta drabbar unga, långtidsarbetslösa och nyanlända som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. 

Liberalerna

1. Ja. Kompetens bör premieras högre än anställningstid. Undantaget från principen om ”först in, sist ut” som finns för småföretag vill vi utöka till 5 personer för alla företag under 49 anställda.

2. Vi vill göra det enklare för arbetsgivaren att behålla rätt kompetens. Tryggheten för den enskilde säkerställs genom möjlighet till vidareutbildning.

 Kristdemokraterna

1. Ja. Vi vill att undantagen från turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS) utökas till fyra personer oavsett företagets storlek.

2. För att främja ett flexiblare arbetsliv där företagen har bättre förutsättningar till omställning.

 Sverigedemokraterna

1. Ja. Dagens turordningsregler medger två undantag. Sverigedemokraterna menar att undantagen bör utökas till fem.

2. Arbetsmarknaden har förändrats och i takt med det måste även turordningsreglerna förändras. För tryggheten är det viktigt att LAS finns kvar, men undantagen behöver utökas.

 Socialdemokraterna

1. Nej, inte turordningsreglerna . Däremot vill S stoppa att företrädesrätten vid återanställning sätts ur spel genom att arbetsgivare hyr in personal från bemanningsföretag. 

2. Dagens regler fungerar väl anser S. Redan i dag tas hänsyn till kompetens eftersom de som får behålla jobbet måste klara de arbetsuppgifter som finns kvar.

Miljöpartiet

1. Nej.

2. Miljöpartiet anser att LAS är väl utformat så som det är i dag. Turordningsreglerna fyller sitt syfte.

Vänsterpartiet

1. Ja. V vill ta bort undantaget i LAS som gör det möjligt för arbetsgivare med högst tio anställda att undanta två personer från turordningslistan vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.

2. Vi vill att alla ska ha samma anställningsskydd, oavsett företagets storlek. Det är inte fastslaget att undantaget lett till att fler nyanställs i små företag, vilket var ett huvudargument. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.