Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/erik-ullenhag-vill-bli-partiledare-for-liberalerna/

Politik

Erik Ullenhag vill bli partiledare för Liberalerna

Erik Ullenhag vill behålla januariöverenskommelsen. Foto: Magnus Hallgren

Erik Ullenhag kandiderar som partiledare för Liberalerna. På DN Debatt skriver han att januariöverenskommelsen med S, MP och C ska hållas.

”Det är inte bara en bra princip, det program som vi enats om innehåller dessutom bra liberala reformer”, skriver Ullenhag.

Att den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag vill efterträda Jan Björklund som partiledare för L kommer inte som någon större överraskning. Inte heller att han hör till den falang i partiet som vill hålla fast vid januariöverenskommelsen.

”Jag deltog inte i de diskussionerna, men konstaterar att vi nu har ett program med 73 punkter som vi enats om. Min övertygelse är att avtal ska hållas”, skriver Erik Ullenhag.

Han är för närvarande är Sveriges ambassadör i Jordanien, ett jobb han från och med tisdagen är tjänstledig från.

”När vi närmar oss nästa val ska denna mandatperiod och samarbetet med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet utvärderas. Liberalerna ska inför valet 2022 ha ett tydligt besked i regeringsfrågan”, skriver han. 

Nyamko Sabuni meddelade redan i februari att hon kandiderar till posten som partiledare. Enligt vad DN tidigare erfarit vill även Johan Persson och Christer Nylander ha toppjobbet.

Erik Ullenhag skriver att han vill leda Liberalerna för att göra partiet till ”en relevant politisk kraft som tar ansvar för att utveckla Sverige”. Han listar flera områden som partiet bör prioritera i politiska förhandlingar framöver. bland annat behovet av en liberal klimatoffensiv, integrationssatsningar i skolan och en vässad högre utbildning.

Partiledarvalet i Liberalerna avgörs den 28 juni.

Läs mer: 

DN Debatt. ”Jag vill att L håller fast vid januariöverenskommelsen”