Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Erkännandet av Palestina tog Israel på sängen

I dag erkänner Sverige staten Palestina. Det sker på regeringssammanträdet, skriver utrikesminister Margot Wallström på DN Debatt i dag. I Israel är man överraskad av hur fort det gick.

Israel informerades först på onsdagen om Sveriges avsikter att i dag erkänna staten Palestina, skriver tidningen Haaretz på nätet.

Enligt tidningen är reaktionerna på beslutet att processen gått mycket fort.

Det var under Löfvens regeringsförklaring som han meddelade att staten Palestina skulle erkännas. Israel blev ”ursinnigt” skriver Haaretz – och motreaktionen blev att läxa upp den svenske ambassadören och lämna en skarp protest.

Enligt tidningen förklarade då både Stefan Löfven och Margot Wallström att erkännandet av Palestinas ”inte skulle ske i morgon” och enbart efter en dialog med den israeliska regeringen.

Även om Löfven därefter förklarat att erkännandet skulle ske inom kort, kommer därför beslutet som en överraskning för Israel.

Haaretz påpekar också att inget av de övriga skandinaviska länderna avser att följa i Sveriges spår.

Ett av kraven för att erkänna en stat är att det finns ett fastställt territorium som man har kontroll över.

Margot Wallström skriver i debattartikeln att även om det inte finns fastställda gränser för staten Palestina, så uppfyller man de folkrättsliga kriterierna för att erkänna landet. Wallström jämför med när Sverige tidigare erkänt både Kroatien och Kosovo, trots att dessa liksom Palestina saknade faktisk kontroll över delar av sitt territorium.

Syftet med erkännandet uppges vara att lyfta Palestina till en jämbördigare förhandlingspart med Israel, driva på utvecklingen mot en fredlig tvåstatslösning med gränserna från 1967 som utgångspunkt, samt skapa framtidstro för unga palestinier – för att motverka radikalisering.

Enligt Margot Wallström avser man också att ställa ”tydliga krav” även på Palestina. Det handlar till exempel om att bekämpa korruption, att respektera medborgerliga rättigheter, öka kvinnors inflytande och ett tydligt avståndstagande från våld.

Enligt Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, betyder erkännandet inte någonting i praktiken. Däremot tror han att det kan påverka på sikt.

– Den här regeringen agerar i motsats till Reinfeldt och Bildt genom att man säger vad man vill först och sedan försöker få med sig fler EU-stater och då blir det lättare att till exempel hota Israel med sanktioner, säger Per Jönsson till TT.

Han säger att det finns tecken på sådana rörelser och hänvisar till det symboliska erkännandet i det brittiska parlamentet för några veckor sedan.

- Dock har Tyskland inga som helst avsikter att följa med, och Tyskland är ju tyngst.

Kommentarerna på debattartikeln började komma in på tordsdagsmorgonen.

Bland annat twittrar Annie Lööf (C) ”Att erkänna Palestina är rätt. Men regeringens hantering att inte informera utrikesnämnden eller Israel/Palestina, skadar Sveriges anseende.”

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt menar att det är en folkrättslig markering som kan ge en snöbollseffekt, om fler stater följer efter:

- Det innebär ju inte att Palestina blir en egen stat men det ger ett kvitto på att de har rätt att vara en egen stat, säger han till TT.

Han menar att det framförallt är en uppmuntran åt palestinierna och ett inspel i den internationella debatten.

- De länder som tidigare erkänt Palestina känner att de får ett stöd av Sverige och det kan ge en rörelse, ett momentum, i den riktningen, säger han.

Tidigare chefen för israeliska utrikesdepartementet, Alon Liel, välkomnar erkännandet av en palestinsk stat.

- Jag är lycklig över att se att Sverige leder vägen i den här frågan. Det är bara Europa som kan rädda tvåstatslösningen. Den israeliska ockupationen av Västbanken är en monumental orättvisa mot palestinierna och i nästa steg är den ett hot mot Israel som stat. Den enda framkomliga vägen i Mellanösternkonflikten är två suveräna stater som existerar sida vid sida, utifrån 1967 års gränser, säger han till TT.

Liel var tidigare ambassadör i Sydafrika.

- I processen från apartheidstat till demokrati var USA inte alls drivande. Det var tack vare Europa och länder som Sverige som övergången var möjlig. Det är samma sak här, säger Liel till TT från Jerusalem via telefon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.