Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/eskil-erlandsson-utreds-for-sexuellt-ofredande/

Politik

Eskil Erlandsson utreds för sexuellt ofredande

Eskil Erlandsson. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Den förre C-ministern Eskil Erlandsson utreds för sexuellt ofredande, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. 

Rätta artikel

Den tidigare jordbruks- och landsbygdsministern Eskil Erlandsson tvingades i förra veckan lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot i Centerpartiet. Nu har Särskilda åklagarkammaren beslutat att inleda en förundersökning om sexuellt ofredande. 

”Åklagare har idag beslutat att inleda förundersökning för att utreda misstankar om sexuellt ofredande med anledning av de uppgifter som förekommit i media om en före detta riksdagsledamot.”, står det i pressmeddelandet

Förundersökningen kommer att ledas av Bengt Åsbäck på Särskilda åklagarkammaren. 

– De medieuppgifter som framkommit gör att det finns substans i att inleda en förundersökning. Nu kommer vi att försöka identifiera de målsägande kvinnorna och hålla förhör med dem för att de ska kunna berätta om händelserna, säger han till DN. 

Han är tydlig med att Eskil Erlandsson i nuläget inte är misstänkt för något brott. 

– Men om det finns anledning att anta att brott har begåtts finns det också anledning att inleda en förundersökning. Jag har inte fler uppgifter än ni om vilka de målsägande är. Det är det vi ska utreda. Sedan kommer vi att gå vidare med att förhöra Erlandsson, säger Bengt Åsbäck. 

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson skriver i ett mejl till DN att de välkomnar den förundersökning som nu inletts. 

”Vi har noterat att en åklagare nu inleder en förundersökning. Vi välkomnar att detta utreds rättsligt. Om det finns en misstanke om brott ska det förstås utredas. Detta är ingenting som vi varken kan eller ska föregripa, utan nu måste rättsprocessen ha sin gång”, står det i mejlet. 

DN har sökt Eskil Erlandsson.

Läs mer: Lööf försökte få Erlandsson att avgå i november

Läs mer: Eskil Erlandsson ville ha förklaringsmöte med de fyra M-kvinnorna

Läs mer: Erlandsson anklagas för att ha tafsat på M-kvinnor