Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Ett alldeles utmärkt beslut”

Mats Johansson, ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt i Blekinge, välkomnar verkställande utskottets fortsatta förtroende för Håkan Juholt. ”Det tycker jag är ett alldeles utmärkt beslut. Han är den bästa vi kan ha som partiordförande.

Vad ska göras för att reparera förtroendet för Socialdemokraterna?

– Vi ska presentera en politik som visar på en annan färdväg än den som regeringen står för. Det är det viktigaste av allt. Utöver det tror jag också att staben runt Håkan Juholt bör förstärkas. De senaste dagarna har Håkan Juholt visat extraordinära ledaregenskaper. Staben, däremot, har inte varit lika bra. Där behövs folk som varit med i och som har erfarenhet av situationer som dessa förut.

Phia Andersson, ordförande för Södra Älvsborgs partidistrikt, anser att det är bra att verkställande utskottet ställer sig bakom Håkan Juholt i hans fortsatta arbete.

– Det gör vårt partidistrikt också, säger hon.

Andersson säger att hon och partidistriktet har fullt förtroende för Juholt.

– Vi har haft möte, givit information och alla i styrelsen för Södra Älvsborg har sagt att de har fullt förtroende för Håkan Juholt.

För att förtroendet för Socialdemokraterna ska repareras är det enligt Andersson viktigt att arbeta med att föra fram politiken och politikens innehåll.

– VU:s beslut är bara första steget för att återuppbygga förtroendet, säger Jonas Karlsson, ordförande för partidistriktet i Örebro län, som vill se Juholt arbeta hårt för att vinna förtroende igen.

Karlsson beskriver besvikelsen och ilskan i partiet över Juholts turer kring bostadsersättningen, inte bara bland väljare och allmänhet, som mycket stor.

– Han har ett arbete att göra. Jag möter hela tiden människor som är förbannande och besvikna över det som skett, säger Jonas Karlsson.

– Han måste ge rimliga förklaringar till varför han har gjort de överväganden som har gjort när det gäller hyresersättningen och varför informationen som gått ut har varit så dubbeltydig, säger Jonas Karlsson.

Tydligt, känslosamt och kritiskt. Så sammanfattar Peter Hultqvist, ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna och medlem i partiets verkställande utskott, det över sex timmar långa mötet om Håkan Juholts framtid.

– Jag vill inte gå in på några detaljer, men det var ett enigt beslut att ge honom vårt fortsatta förtroende.

Hur ska ni reparera folkets tilltufsade förtroende för Socialdemokraterna?

– Vi är nu överens om att Håkan Juholt ska ut på en turné där han ska träffa samtliga partidistrikt där han får förklara sig och ta emot de synpunkter och den eventuella kritik som kan komma fram då.

Räcker det?

– Nej, det är bara början. Det här är inte gjort i en handvändning utan kommer att ta lång tid.

Du säger att mötet var känslomässigt, på vilket sätt?

– Som sagt vill jag inte gå in på några detaljer om själva mötet.

Jens Nilsson, ordförande i Jämtlandsdistriktet, svarade korthugget på TT:s enkät:

– Att Håkan är kvar är jättebra.

Han har fullt förtroende för sin partiordförande och så här ska förtroendet återupprättas:

– Vi ska prata politik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.