Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ett tal räcker inte för att vända kurvan

Det har ju sagts att det här var avgörande tal för Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin. Kom de med några nya utspel för att vända situationen?

- Det mesta var hämtat från Socialdemokraternas budgetförslag som presenterades för några dagar sedan, så på det sättet var det inget nytt. Men i Mona Sahlins tal märktes nu ännu tydligare att Socialdemokraterna kommer att gå fram med förslag om höjda skatter i valrörelsen nästa år.

- För några dagar sedan sa ekonomiske talesmannen Thomas Östros att han inte uteslöt att det kunde bli så och han motiverade det med att det kan behövas för att kommunerna inte ska behöva höja skatterna. Nu lovade Mona Sahlin att ge pensionärerna samma skattenivåer som löntagarna fått genom jobbskatteavdraget och sa att det ska betalas av de rika. Men än så länge har de inte sagt hur mycket de vill höja skatterna och det är väl först då som väljarna kan ta ställning för eller emot.

Lyckades Wanja Lundby-Wedin hantera LO-medlemmarnas kritik mot skandalen i AMF då?

- Det mest överraskande där var nog att hon möttes av en del burop och visslingar på Norra Bantorget, trots att så många Socialdemokrater mobiliserats till årets demonstrationståg. Det visar att affären inte kommer att bli bortglömd i första taget.

- Det har ju diskuterats om hon skulle välja att "göra en pudel" och be om ursäkt, eller "göra en pitbull" och gå till attack. Och det var nog mest "en pitbull" hon försökte sig på. Hon erkände visserligen att hon var medveten om att en del stannat hemma från årets demonstrationer, men vände det sedan till att facket "inte får stiga åt sidan" för då tar nyliberalerna över. Det var formuleringar som drog applåder.

- Både hon och Mona Sahlin underströk att det verkligen är skillnad på en borgerlig och en socialdemokratisk politik. Wanja Lundby-Wedin hade en lista med 22 punkter med allt från a-kassa och vårdnadsbidrag till kärnkraftspolitik och skolpolitik. Men det är nog åsiktsskillnader som väljarna känner till.

Räckte det här till att vända opinonskurvan?

- Det räcker inte med några 1 majtal för att klara det. Men det var försök att återskapa självförtroendet i den Socialdemokratiska rörelsen inför valet nästa år.

- Ett betydligt viktigare datum den närmaste tiden är 7 juni då det är EU-val. Det är viktigt för Socialdemokraterna och för Mona Sahlins position att Moderaterna inte blir största parti i det valet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.