Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Etzler vill bli partisekreterare i Vänsterpartiet

Aron Etzler, chefredaktör för tidningen Flamman, vill bli ny partisekreterare för Vänsterpartiet. ”Han kan bli Vänsterpartiets svar på Per Schlingmann”, tror partiledarkandidaten Jonas Sjöstedt.

Grunden till de nya Moderaterna lades av Schlingmann, i egenskap av partisekreterare, tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Etzler säger till TT att han vill vara en utåtriktad, politisk partisekreterare med integritet.

– Jag tror att vi har världens chans att göra något bra av Vänsterpartiet. Det politiska läget är ovisst och öppet och vi är ett öppnare parti än på väldigt länge, där gamla konflikter bleknat bort, säger han.

– Men folk vet inte vad Vänsterpartiet står för och litar inte på oss. Det måste vi ändra på.

Etzler anser att V måste bli tydligare, engagera medlemmarna på ett nytt sätt och visa på skillnaderna mellan höger och vänster. När Socialdemokraterna inte längre mäktar med att lägga fram förslag måste Vänsterpartiet axla den rollen.

Etzler var en av de första som krävde Ohlys avgång och på kongressen om en dryg vecka utses efterträdaren. Troligen väljs då Jonas Sjöstedt ensam eller i par med Ulla Andersson eller Rossana Dinamarca. Etzler har inte sagt vem eller vilka han föredrar utan lyfter fram att han inte ingår i något läger kring de olika partiledarkandidaterna.

Liksom Sjöstedt pläderar dock Etzler för ett delat ledarskap.

– Det skulle ge Vänsterpartiet en breddad bild och göra det mänskligare att vara partiledare, säger han.

Den nuvarande
partisekreteraren Anki Ahlsten slutar samtidigt med Ohly men efterträdaren utses inte av kongressen utan av partistyrelsen, på förslag av en valkommitté, i februari.

Sjöstedt är noga med att påminna om att det inte är partiledaren utan den nyvalda partistyrelsen som utser partisekreteraren. Men han tycker att Etzler är en väl lämpad kandidat, som har stort stöd i partiet.

Valberedningen har, när den formade förslaget till ny partistyrelse, tagit hänsyn till att en ny partisekreterare ska utses, säger valberedningens ordförande Elise Norberg Pilhem.

– Vårt uppdrag har varit att se till att det finns flera kandidater. Vem det blir lägger inte vi oss i.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.