Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

EU-förslag om obligatorisk mammaledighet

Eva-Britt Svensson är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.
Eva-Britt Svensson är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Ett nytt EU-förslag kräver obligatorisk mammaledighet i sex veckor, varav två ska vara före förlossning. Vänstern i EU-parlamentet är skarpt kritisk, eftersom man befarar att pappor stängs ute och att EU sänder en signal om att det bara är kvinnor som ska ta hand om barn.

På tisdag röstar utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet om förslaget som mejslats fram under hårda förhandlingar. Flera kontroversiella ändringsförslag – bland annat om obligatorisk amning i sex månader och förbud för nattarbete för kvinnor – har hamnat i papperskorgen.

Men en stridsfråga återstår; i förslaget till nytt direktiv står att mammor ska ha obligatorisk föräldraledighet i sex veckor i anslutning till förlossningen. Det skulle enligt kritiker kasta omkull den svenska lagstiftningen som ger mamman och pappan rätt att ta ut minst hälften av föräldraledigheten var, oavsett hur gammalt barnet är.

– Det här har varit en extremt hetsig debatt, den mest intensiva jag upplevt. Det finns ett högljutt motstånd, framför allt från kristna, konservativa ledamöter från Öst- och Sydeuropa, mot att blanda in pappor i barnvården, av både ideologiska och ekonomiska skäl, säger Eva-Britt Svensson (V) ledamot i EU-parlamentet och utskottets ordförande.

Hon hoppas kunna föra in ett förslag till justering innan omröstningen. Men det räcker med att en ledamot motsätter sig det för att ändringen ska fällas. Då röstar utskottet om nuvarande skrivning.

– Om det sedan går igenom, vilket det finns en risk för, vore det en tillbakagång för de nordiska länderna där vi kommit längre i frågan om föräldraledighet. Hos oss är det en rättighet, inte ett obligatorium. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att det här är ett minimikrav som också vore en framgång för flera länder där föräldraledigheten inte är utbyggd, säger Svensson.

Beslutet i utskottet väntas bli vägledande för EU-parlamentet, som ska ta ställning i mars.

EU-direktivet ska ersätta ett tidigare direktiv som år 2000 tvingade Sverige att införa två veckors obligatorisk mammaledighet i samband med födseln.
Inom två år efter det att EU fattat beslut om nytt direktiv måste det förvandlas till lag i medlemsländerna.

Förslaget syftar till att skydda gravida, nyblivna mammor som har jobb eller mammor som ammar. Bland annat ska mammor eller höggravida inte behöva vara tvingade till nattarbete, eller arbete som innebär att de utsätts för farliga ämnen.

Mamman ska ha rätt till minst 18 sammanhängande veckors föräldraledighet i anslutning till förlossningen. Vidare får graviditet inte vara ett skäl för uppsägning.

Många förslag, bland annat inkomstgarantin, är enligt Eva-Britt Svensson bra, särskilt för länder där man inte kommit så långt. Men hon reagerar mot kravet på att den gravida kvinnan måste ta ut två veckors mammaledighet före förlossningen.

– Människor har väldigt olika förutsättningar och borde få välja. Jag arbetade själv ända fram till min förlossning, säger Eva-Britt Svensson.

EU-kommissionen beslutade om det nya direktivet för två år sedan. Nu krävs att EU-parlamentet i Bryssel och ministerrådet säger sitt.

Läs EU-förslaget här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.