Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/eus-asylpolitik-darfor-har-fragan-fastnat/

Flyktingar går i land på Lesbos norra kust efter att ha åkt i gummibåtar från den Turkiska sidan. Därefter börjar den långa vandringen mot Mytilini där de ska registreras för att kunna åka till Aten och vidare upp igenom Europa. Grekland, 19 maj 2015.
Flyktingar går i land på Lesbos norra kust efter att ha åkt i gummibåtar från den Turkiska sidan. Därefter börjar den långa vandringen mot Mytilini där de ska registreras för att kunna åka till Aten och vidare upp igenom Europa. Grekland, 19 maj 2015. Foto: Roger Turesson
SVENSK POLITIK

EU:s asylpolitik: ”Det pågår en kapplöpning mot botten”

Trots en skärpt flyktingpolitik hör Sverige fortfarande till de länder som tar emot flest asylsökande i EU. Ett skäl är att EU, fyra år efter flyktingskrisen, inte har lyckats enas om nya asylregler. I stället får Libyen och Turkiet agera gränsvakter åt Europa.

– Det pågår en kapplöpning mot botten, säger Caroline Bach på UNHCR.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Utanför centralstationen i Budapest försöker flera tusen flyktingar komma med något av tågen till Tyskland, men ungersk polis spärrar entrén. Budapest, 2 september 2015.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 6 Grekisk polis vaktar infarten och grusvägen längs de taggtrådsförsedda stängslen vid flyktinglägret i Moria. Nästan 3000 människor trängs i byggnader gjorda för 2500. 17 December 2015, Grekland.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 6 I ett försök att slippa bli registrerad gömmer sig mannen bakom telefonkiosken. Han vill inte söka asyl i Ungern utan åka vidare till Tyskland eller Sverige. Några dagar tidigare har ett fullastat tåg avgått mot Österrike, men tåget stoppades och polisen förklarade att de skulle registreras enligt Dublinförordningen med Ungern som första EU-land. Beizske i Ungern, 3 september 2015.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 6 Peter Lundgren (SD).
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 6 En kvinna från Syrien matar sitt barn sittande i ett berg av flytvästar. Mellan två och tre tusen flyktingar gick i land på Lesbos norra strand varje dag under 2015.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 6 Fredrick Federley (C).
Foto: Ola Axman/TT