Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/eva-hessman-kan-fa-dubbelt-maktig-roll-i-goteborg/

Politik

Eva Hessman kan få dubbelt mäktig roll i Göteborg

Göteborgs stadsdirektör Eva Hessman. Foto: Julia Sjöberg/Göteborgs kommun

Göteborgs stadsdirektör Eva Hessman kan i morgon föreslås som ny vd i Göteborgs stadshus AB, ett ägarbolag med samtliga kommunala bolag under sitt paraply, skriver GT.

Eva Hessman är sedan 2015 stadsdirektör i Göteborg med ansvar för stadens förvaltningar. Kommunens bolag har skötts av Stefan Söderlund som 2016 blev vd för Göteborgs stadshus AB, ett kommunalt maktbolag som äger övriga kommunala bolag i Göteborg.

Enligt GT kommer Eva Hessman att föreslås som ny vd i Göteborgs stadshus AB under ett sammanträde på onsdagen.

– Det finns ett politiskt yrkande om att man vill göra en sådan förändring, säger Eva Hessman till tidningen.

Hon vill vänta med att kommentera den föreslagna kombinerade tjänsten.

– De besluten är inte tagna än och jag avvaktar beslut i den frågan. Ärendet är uppe på dagordningen i morgon sedan får vi se om det blir beslut då, säger hon.

Att slå samman de två uppdragen ingår i den överenskommelse som allianspartierna gjort med Socialdemokraterna och Demokraterna, vilket GP var först med att skriva om.

Om förslaget går igenom måste nuvarande vd:n Stefan Söderlund lämna sin post och kan dra i snöret till en fallskärm i mångmiljonklassen.

Enligt GT kan Söderlund ha rätt till som mest sex månadslöner i uppsägningslön och tolv månadslöner i avgångsvederlag, vilket skulle bli drygt 3,5 miljoner kronor.