Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-16 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-annie-loof-balanserar-pa-en-knivsegg/

Politik

Ewa Stenberg: Annie Lööf balanserar på en knivsegg

Foto: Magnus Hallgren

Centern gör Stefan Löfvens rödgröna regering möjlig – och talar genast om att byta ut den vid nästa val. C-ledaren Annie Lööf balanserar på en knivsegg mellan opposition och samarbete. När hon nu berättar om sin besvikelse på Moderaterna är det lätt att slinta.

Ewa Stenberg
Rätta artikel

Denna höst har varit en prövning för alla politikintresserade.

Varför sade de fyra borgerliga partiledarna att de vunnit valet och ville bilda regering, när de uppenbarligen inte var överens om hur det skulle gå till? Varför sade Ulf Kristersson (M) att han inte skulle bilda regering utan att alla fyra partierna var med, när han sedan gick fram med bara M och KD?  Och varför sade Annie Lööf att hon ville byta ut Stefan Löfven som statsminister? 

Svaren är viktiga för allmänborgerliga väljare nästa gång de går till valbåsen.

Annie Lööf ger sin syn i en DN-intervju. ”Vi kände oss oerhört besvikna några veckor efter valdagen då M och KD bröt sina vallöften och gick fram på egen hand, för att i en skarp statsministeromröstning vilja tillträda med aktivt stöd av SD. Vi höll igen med vår kritik då men vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand”, säger hon.

Det råder ingen tvekan om vem som har skulden för att Alliansen sprack i Annie Lööfs ögon: Moderaterna och deras syn på SD spräckte den. C-ledaren säger följaktligen att M och KD:s vägval kommer att avgöra Alliansens framtid. ”Fortsätter man att göra närmanden mot SD, lokalt, regionalt och på nationell nivå, då kommer det bli svårare att hitta en gemensam väg framåt.”

Centern kommer alltså inte att ändra sig. Men hur dess partiledare agerar påverkar dynamiken i de andra borgerliga partierna. Blir skulddebatten oförsonlig blir såren svårläkta.

Annie Lööf säger att hon inte har gett upp hoppet om det borgerliga samarbetet. Hon talar om att byta ut den regering partiet just har gjort möjlig. Hennes offentligt uttalade besvikelse på Moderaterna talar emot att hon vill göra det. Troligen drivs hon mer av att förklara sig för sin egen väljarkår och kunna locka över fler liberala väljare från Kristerssons moderater. Annie Lööf har lyckats hålla ihop sitt parti, nu gäller det att övertyga C-väljarna och vinna nya.

Centerpartiets konturer har blivit luddigare. Partiet har bevisat att det menar allvar med att inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Men sedan? 

Går det att tala om ett nytt borgerligt samarbete och samtidigt samarbeta med dess huvudmotståndare? Centern försöker lösa ekvationen genom att framställa sig som en nagel i ögat på Stefan Löfven. Annie Lööf talar om åtgärder som svider om Löfven sviker, som att låta regeringens budget falla eller förklara misstroende.

”Jag tror att vi får bäst genomslag när S-MP-regeringen sitter på våra nåder, när vi förhandlar från riksdagen och när vi driver på som ett liberalt oppositionsparti”, säger Lööf.

Den strategin var framgångsrik för Vänsterpartiet. Men V har alltid stått längst ut på kanten, väljarna vet precis var partiet finns. C är ett gammalt mittenparti som gått till höger, och vänder blicken åt vänster. Det kräver en balansakt i den högre skolan att inte trampa snett.