Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-annie-loof-hyllade-sidbytet/

Politik

Ewa Stenberg: Annie Lööf hyllade sidbytet

Foto: Alexander Mahmoud

VISBY. Annie Lööf säger att Centern trots sidbytet fortfarande står närmast Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men det är nog mest förhandlingstaktik. Annie Lööfs tal var en hyllning till Januarisamarbetet. 

För ett år sedan hade Annie Lööf lånat Frankrikes president Emmanuel Macrons paroll Framåt! under sitt Almedalstal. Hon klev på utan att besväras av motsägelsen i sina budskap. Annie Lööf lovade en alliansregering, samtidigt som hon höll brandtal om hur viktigt det är att inte ge Sverigedemokraterna inflytande.

Det dröjde ett halvår innan Centern orkade välja mellan sina två oförenliga löften. 

Men både partiet och väljarna ser ut att ha accepterat resultatet. Lööfs parti har inte backat i opinionen sedan höstens riksdagsval. Partiet är tryggt. ”Ska vi bygga Sverige tryggare och starkare, då krävs modiga reformer. Januariavtalet ger oss just detta”, sade Annie Lööf i sitt självsäkra och offensiva tal.

Det finns stora politiska spänningar mellan Centern och Socialdemokraterna. Men ser vi till hur den politiska agendan kommer att se ut de åren har C en hel del att vinna på fortsatt samarbete.

I klimatpolitiken är det mycket som förenar, även om det finns spänningar när det gäller bensinskatten. 

Både C och S prioriterar att minska klyftan mellan stad och land. De vill öka resurserna till vård, skola och omsorg för att klara den ökande andelen äldre och barn i befolkningen. 

Centerpartiet lyfte fram kommunernas och regionernas ekonomiska problem på sitt ekonomiska seminarium I Almedalen. Samma sak gjorde S ett par timmar senare.

Det finns förstås stötestenar i samarbetet också. Centern vill, i samarbete med de andra borgerliga partierna, höja försvarsanslagen till 1,5 procent av BNP. Regeringspartierna vill se en mindre ökning.

Centern och Socialdemokraterna har olika syn på skattepolitiken, och snart ska en ny skattereform börja diskuteras. Synen på migrationspolitiken skiljer också. Annie Lööf argumenterade i sitt tal för breda politiska överenskommelser om skatterna och migrationen. Hon sade att väljarna har underkänt blockpolitiken och talade för mer samarbete.

Ankommer det på Centerpartiet kommer januarisamarbetet med stor sannolikhet att bestå fram till nästa ordinarie val. Annie Lööf försöker skriva den berättelse om det som Liberalernas nya partiledare Nuamko Sabuni har efterlyst.

Nu invänder vän av ordning att Annie Lööf i flera intervjuer sagt att de partier som står henne närmast inte är MP eller S, utan de tre andra borgerliga partierna. Det talar ju för att Alliansen kan återuppstå igen. 

Men de uttalandena handlar mest om förhandlingstaktik. Den som försökt pruta på en torgmarknad vet att det är en dåligt att verka nöjd om man vill få mer frukt och grönt för pengarna. Istället är det klokt att låta första att man är beredd att gå därifrån och att det finns andra att göra affärer med om inte priset är det rätta.