Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Avhoppet ökar pressen på M

02:22. Missnöjd riksdagsledamot byter parti.

Den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslows övergång till Sverigedemokraterna ökar pressen på Moderaterna att bli ett hårdare oppositionsparti, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg.

Silly season hör man ju oftast talas om inom ishockey och fotboll. Hur vanligt är det att riksdagsledamöter byter lag?

– Det är ovanligt, men inte unikt. I februari 2002 gick riksdagsledamoten Sten Andersson med i Sverigedemokraterna. Han var invald i riksdagen för just Moderaterna i Malmö, som Patrick Reslow är nu. Men Andersson var redan politisk vilde, han lämnade ett antal månader tidigare när han inte nominerades för återval.

– Också andra riksdagsledamöter har bytt parti, såsom Miljöpartiets Karin Svensson Smith 2005, Hon var tidigare ledamot för Vänsterpartiet.

Vad vill SD uppnå med förmiddagens stora presskonferens, som Jimmie Åkesson lockade till genom att säga att han hade något viktigt att berätta?

– Han vill sätta ytterligare press på Moderaterna. Det finns olika syn inom det största borgerliga partiet på hur man ska förhålla sig till regeringen och till valresultatet. En del vill snabbt fälla regeringen Löfven med hjälpa av SD. Den gruppen vill Jimmie Åkesson stärka genom att visa vad som kan hända om M inte uppfattar sin roll som oppositionsledare tillräckligt offensivt.

Foto: Magnus HallgrenPatrick Reslow under onsdagens presskonferens. Foto: Magnus Hallgren

– Reslow motiverade ju sitt partibyte med att de borgerliga partierna driver en för svag oppositionspolitik. Han sade att Decemberöverenskommelsen forfarande gäller i praktiken. Budskapet från SD till Moderatledaren Anna Kinberg Batra blir: fäll regeringen snabbt, annars tar vi både era väljare och riksdagsledamöter.

Hur påverkar detta Moderaterna?

– Det ökar pressen, som Jimmie Åkesson avser. Moderaterna är internt splittrat och pressat av sjunkande opinionssiffror. I januari öppnade Anna Kinberg Batra överraskande dörren på glänt för överläggningar med SD, samtidigt som hon vidhöll att Åkessons parti är rasistiskt. Det har skapat missnöje från bägge flanker och hennes ställning blir allt svårare.

– Men man ska minnas att det kan finnas partiinterna skäl för övergångar mellan M och SD också. Moderaterna är ett parti som ser ut att krympa i nästa val, enligt alla opinionsmätningar. Det betyder färre heltidsuppdrag i riksdag, kommuner och landsting. SD växer däremot. Där finns fler poster och troligen större möjligheter till inflytande för en M-riksdagsledamot. Om Patrick Reslow tänkt så vet jag dock inte. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.