Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Både och-doktrinen” ger Löfven frihet

Stefan Löfven under avslutning
Stefan Löfven under avslutning Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Analys. Terrordådet bidrog till stor kompromissvilja på S-kongressen. Det blev ingen egentlig strid om invandringspolitiken eller hur vinster i välfärden ska regleras, trots skilda åsikter i partiet. Nästan allt gjordes upp i slutna rum. Partiledningen kan åka från Göteborg med händerna fria att utforma regeringspolitiken på det pragmatiska sätt den vill, med en stark betoning på hårda tag mot brott och stram invandringspolitik.

Göteborg. Alla ska med – men ingen ska åka snålskjuts. Så enkelt är det!, sade statsminister Stefan Löfven när han summerade det politiska budskapet. Ideologi ligger inte för S-ledaren. Han hyllade kompromisserna och sade att han inte har något emot att kallas gråsosse. Landet ska föras ”successivt, successivt framåt”.

Löfvens bidrag till den socialdemokratiska idéutvecklingen är i stället ”både och-doktrinen”. I sitt avslutningstal talade han om partiets linje att vara stenhårda mot brott - och mot brottets orsaker. Att vara för valfrihet i välfärden - och mot vinstjakt. Att vara för permanenta uppehållstillstånd i princip- men samtidigt anpassa den svenska migrationspolitiken till EU:s allt stramare. ”Det är inte antingen eller, det är både och”, sade S-ledaren.

Han lämnar kongressen med rätt fria händer att laga efter läge. Tre beslut gick partistyrelsen emot. Det enda som möjligen kan påverka regeringsarbetet är att kongressen biföll en motion om att förbjuda bottentrålning vid fiske, något som partistyrelsen ville besvara med en lösare skrivning.

Läs mer: Regeringen söker stöd av L för att stoppa religiösa friskolor

Trots Socialdemokraternas dåliga opinionssiffror var kongressen mycket stolt över sin partiledare, för första gången sedan Ingvar Carlssons dagar. Stefan Löfven har klarat sitt uppdrag bra under krisen, och befäst sin ledarroll.

Utan groll och missnöje över partiledningen eller ideologiska vägval kan det socialdemokratiska partimaskineriet få spinna friktionsfritt.

Kompromissen om flyktingpolitiken är uppseendeväckande. Debatten hade troligen varit en annan på kongressen om inte terrorn slagit till i Stockholms hjärta. Flera socialdemokratiska ombud ville se permanenta uppehållstillstånd för flyktingar och rätt till familjeåterförening när den tillfälliga lagen löper ut 2019. Nu gjorde de en kompromiss med partiledningen om att detta också var partiets ståndpunkt i princip men att Sverige ändå skulle driva en överstatlig migrationspolitik i EU. Det som diskuteras i unionen går i motsatt riktning mot deras krav. Murarna ska byggas runt EU, och Turkiet och Libyen ska förmås ta ett stort ansvar för flyktingar, även om de inte lever upp till Genèvekonventionen.

Men den debatten fördes inte på kongressen. Diskussionen där rörde sig i en annan verklighet än den för rättslösa flyktingar i Libyen. Partiets principiella stöd till permanenta uppehållstillstånd kommer sannolikt att få samma status som kravet på republik i partiprogrammet. Den strama migrationspolitiken fortsätter liksom monarkin.

Socialdemokraterna kommer inför valet 2018, att döma av de politiska riktlinjerna, att kunna sammanfattas ungefär som hårda tag mot brott, stram invandringspolitik, högre statlig skatt och mer pengar till skola, vård och omsorg.

Den andra stora stridsfrågan inför kongressen är den om vinster i välfärden. Partiledningen kompromissade också där. Det är svårt att se att denna kongress linje skulle vara radikalare än den från den förra ordinarie kongressens 2013. Då antogs ett detaljerat program om hur en reglering ska utformas, genom kvalitetskrav. ” Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till aktieägarnas vinstuttag. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden.”, står det i den politiska plattformen som blev grund för valrörelsen 2014. Nu står: ”Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg”. Men det står inget om metoden eller tidsplanen. Formuleringen är töjbar och vridbar i alla leder. Regeringen har stor frihet. Det behöver den sannolikt, eftersom både budgetsamarbetet och regeringsfrågan har kopplingar till denna fråga. V vill inte samarbeta om budgeten utan vinstförbud, C och L kan inte tänka sig samarbete med vinstförbud.

Läs mer: S vill ha 10.000 fler polisanställda till 2024

Den fråga där kongressen snärjde regeringern hårdast var frågan om tiggeri, efter kompromissen i den frågan blir det svårt att förespråka ett förbud.

Socialdemokraterna kommer inför valet 2018, att döma av de politiska riktlinjerna, att kunna sammanfattas ungefär som hårda tag mot brott, stram invandringspolitik, högre statlig skatt och mer pengar till skola, vård och omsorg. Frågan om fler jobb kallas viktigast, men när ekonomin går bra faller arbetslösheten på agendan. För den som lyssnade på Stefan Löfvens första tal fanns det ett område han kallade för decenniets största arbetsuppgift. Det är integrationen. Statsministern talade om att ”näst intill revolutionera etableringen av nyanlända”, vilket sätter ribban högt.

Målet ska förstås nås genom både och metoden. Stöd och hårda krav, eller ”Alla ska med - men ingen ska åka snålskjuts”

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.