Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Besvärande för Björklund att efterträdare diskuteras

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg efter Folkpartiledarens tal och presskonferens.

Vad var det mest uppseendeväckande när Folkpartiet inledde sitt landsmöte?

– Det första var att Jan Björklund på en pressträff pekade ut de tre viktigaste valfrågorna för FP: betyg från fjärde klass, lärlingsjobb och en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen.

– Det andra var att Jan Björklund ställde sig bakom det krav som kristdemokraterna drivit länge, om att det ska krävas samtycke för att ha sex. Det är ett sätt att få fler dömda för sexualbrott även om kvinnan inte gjort fysiskt motstånd. Men kravet har fått stark kritik av jurister och avfärdades alldeles nyligen mångordigt av folkpartiets egen partistyrelse.

Vad hade partistyrelsen emot Jan Björklunds linje?

– Den pekar bland annat på att erfarenheterna från det länder som har lagliga krav på samtycke för sex visar att fokus hamnar ännu mer på offrets agerande istället för på gärningsmannens handlingar. Partistyrelsen varnar också för rättssäkerheten och säger att de fördelar som ett samtyckeskrav innebär inte kan uppväga nackdelarna.

Hur stark är Jan Björklunds ställning i partiet?

– I partiets provval i Stockholm kom partiledaren först på andra plats, efter EU-minister Birgitta Ohlsson. I en opinionsmätning som Expressen publicerade idag kom han först på tredje plats i popularitet, slagen inte bara av Ohlsson utan också av EU- kommissionären Cecilia Malmström.

– Folkpartiet har fyra starka kandidater att efterträda Jan Björklund: statsråden Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag och Maria Arnholm samt EU- kommissionären Cecilia Malmström. Det måste vara besvärande för Jan Björklund att efterträdarfrågan så ofta diskuteras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.