Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Billigare bråka om Nato än om försvarsanslag

ANALYS. Danmark och Tyskland har den senaste tiden signalerat kraftiga höjningar av försvarsanslagen. I Sverige bråkar partierna i stället om Nato. Inget av de fem partierna bakom nuvarande försvarsbeslut vill tala kronor och ören.

Danmark kommer att öka sina försvarsanslag och satsa mer på nationell säkerhet, meddelade den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen i onsdags. För en dryg månad sedan, den 15 oktober, deklarerade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Tyskland ska öka sina försvarsanslag kraftigt.

Men i Sverige råder lugn, trots att vi satsar mindre på försvaret än grannländerna. Partierna bakom försvarsbeslutet sitter still i korvetten. En utredning, Försvarsberedningen, ska tillsättas nästa år och diskutera anslagsökningar efter 2020. M har krävt att utredningen börjar redan i år. Det är ingen dramatisk konfliktlinje.

Den försvarspolitiska debatten handlar i stället om huruvida Sverige ska gå med i Nato. Det är förstås en viktig fråga. Men eftersom en majoritet i riksdagen är emot ett Natomedlemskap är det inte en genomförbar strategi för att möta en allt osäkrare värld de närmaste åren. Däremot gör den att partierna slipper tala om pengar.

I DN:s intervju med statsminister Stefan Löfven tidigare i veckan sade han att en effekt av det amerikanska presidentvalet på Europa är ”att försvarsutgifterna behöver öka.”

Men det är inget som regeringen vill avstå budgetutrymme åt före valet, eller före 2021 för den delen. Nu höjer ÖB rösten och vill börja förbereda en upprustning.

Det låter inte som en överraskande nyhet. Men mot bakgrund av ÖB:s tidigare uttalanden är det en ny linje. I en intervju för knappt ett år sedan sade Micael Bydén att det svenska försvaret är en fråga om inställning.

”Det spelar ingen roll vilka förutsättningar vi har, om vi har kängor eller vapen. Mina soldater och mina sjömän ska ha inställningen att, även om jag är ensam, även om jag bara har mitt vapen, så ska jag ställa mig i vägen för det är min uppgift. Då spelar det ingen roll om det är ett kärnvapenhot eller ett hybridhot.”

Det uttalandet löper han stor risk att sätta i halsen under de kommande åren.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.